En julebolle med fyld af appelsincreme og en kanel og nellikekrydret remonce, som giver en skøn jule-følelse.

Bollen er faktisk blot en gammeldags fastelavnsbolle ændret til de mere julede smage. Du kan også tilsætte f.eks. rosiner, chokolade eller hakkede nødder.

20 stk.

Ingredienser

Dej
  • 25 g gær
  • 2 1/2 dl mælk
  • 15 g sukker
  • 1 æg
  • 150 g smør, stuetemperatur, i mindre stykker
  • ca. 500 g hvedemel
  • 1/4 tsk salt
  • 1/2-1 tsk kardemomme
Creme
  • 2 æg
  • 3 spsk sukker
  • 3 spsk hvedemel
  • 3 dl mælk
  • 2 tsk vaniljepasta
  • Skal af 1 stor øko appelsin
Remonce
  • 65 g marcipan
  • 50 g smør, stuetemperatur
  • 1 tsk kanel
  • 1/4 tsk stødt nellike
Topping
  • Smeltet smør
  • 3-4 spsk sukker
  • 1 tsk kanel
  • Skal af 1 øko appelsin

Fremgangsmåde

Lun mælken og opløs gæren heri. Tilsæt sukker, æg og smør.

I en anden skål blandes mel, salt og kardemomme. Hæld melet og krydderierne i det våde, saml dejen og ælt godt. Lad dejen hæve i 1 time med et fugtigt viskestykke over.

Creme og remonce:

Kog cremen: kom æg, sukker og mel i en gryde og rør det godt sammen med et piskeris. Tilsæt lidt mælk og pisk igen og tilsæt så resten af mælken. Sæt gryden over middelhøj varme og lad det tykne og koge op under konstant piskning. Lad det koge i 1 minuts tid. Sluk for varmen og tilsæt vaniljepasta og revet appelsinskal og rør det ind i cremen. Hæld cremen i en beholder, dæk den direkte på overfladen med husholdningsfilm og sæt den i køleskabet.

Remonce: bland marcipan og smør godt. Det er nemmest med hænderne, selvom du bliver fedtet. Det gælder om, at der ikke er nogle klumper af marcipan i remoncen. Tilsæt kanel og nellike og bland det godt rundt. Sæt den til side.

Samling af bollerne:

Rul dejen ud til en rektangel på 50×40 cm. Skær 10×10 cm firkanter. Fordel først creme og så remonce ligeligt på midten af alle firkanterne.

Saml firkanternes fire hjørner over fyldet. Klem siderne sammen, fold hver af de sammenklemte ender ind mod midten af bollen og sæt bollen på samlingen på en bageplade. Gentag med alle firkanterne. Lad bollerne efterhæve på pladsen i 30 min. under et fugtigt viskestykke. Se tip.

Forvarm ovnen til 200 grader. Pensl med vand og bag bollerne i 15-18 min. 

Lad bollerne køles af og dyp så oversiden af bollen i smeltet smør og bagefter i sukker og kanel, der er rørt sammen. Riv appelsinskal henover bollerne og server.

TIP: 

Se i mine highlights på Instagram, hvordan man folder fastelavnsbollen.