En julet kage med smage af appelsin, chokolade og hasselnøddepraliné. En kraftig kage og derfor har jeg også sat person antallet til 12 personer. Kagen ser måske ud til at have mange elementer, men de fleste af dem er ret simple at lave.

Det sidste step med appelsiner i sirup til pynt er ikke absolut nødvendig, men hvis du vil pynte med friske appelsinskiver, så vil jeg anbefale først at komme dem på lige før servering.

12 personer

Ingredienser

Brownie:
 • 190 g mørk chokolade, 70 %
 • 85 g smør
 • 3 æg
 • 225 g sukker
 • 50 g mel
 • 1/4 tsk salt
Hasselnøddepraliné:
 • 35 g hvidt sukker
 • 35 g vand
 • 75 g hasselnødder
 • 30 g mælkechokolade
Appelsinkompot:
 • 3 øko appelsiner
 • 3 tsk finthakket øko appelsinskal
 • 2,5 spsk sukker
 • Saft af 1/4 citron
 • 1/2 tsk vaniljepasta
 • 1 bl. husblas
Chokolade-orangemousse:
 • 100 g mørk chokolade, 54-58 %
 • 4 æggeblommer
 • 40 g sukker
 • 2 1/2 dl piskefløde
 • Skal af 1/2 øko appelsin
Pynt:
 • 90 g mørk chokolade, 54-58 %
 • 1 øko appelsin
 • 30 g sukker
 • 30 g vand
 • evt. chokoladeperler med guldstøv

Fremgangsmåde

Brownie

Forvarm ovnen til 160 grader varmluft og spænd bagepapir over bunden af en 22 cm springform.

Smelt chokolade og smør sammen. Stil til side.

Pisk æg og sukker med en elpisker til det er lyst og sejt (ca. 5 min.). Hæld chokoladeblandingen i, mens der piskes.

Sigt mel og salt i og vend det rundt til det netop er sammenblandet. Hæld dejen i springformen og bag den i 25 min.

Lad den køle af på en rist, men stadig i formen. Sluk ikke ovnen – den skal bruges til hasselnødderne.

Hasselnøddepraliné

Hæld hasselnødderne ud på en bageplade med bagepapir og sæt dem i den varme ovn i ca. 7 min. Tag dem ud og gnub så meget af skallen af som du kan. Pas på! De er varme!

På en lille pande kommer du sukker og vand og koger det op til det er blevet en gylden karamel. Hæld nødderne på og bland dem med karamellen. Hæld det hele ud på et stykke bagepapir og lad det køle helt af.

Når det er koldt kommes det i en minihakker og blendes til det er en lind masse. Det tager noget tid og du vil nok ret ofte skulle skrabe siderne og bunden, før olierne i nødderne begynder at gøre massen lind.

Smelt mælkechokoladen og pralinéen i. Smør den ud over den afkølede browniebund.

Appelsinkompot

Læg husblassen i blød i rigeligt koldt vand.

Start med at skære nogle skiver appelsinskal af en af appelsinerne. Det skal KUN være det orange, ikke noget af det hvide. Skulle der være lidt på indersiden, så skær det væk med en lille kniv. Dette appelsinskal skæres i meget fine tern og kommes op i en kasserolle.

Dernæst skærer du al appelsinskallen af appelsinerne. Der skal ikke være noget hvidt tilbage. Del appelsinerne over og fjern det hvide i midten. Skær så appelsinerne i både og i små stykker. Kom dem op i gryden. Tilsæt sukker og citronsaft og lad det koge op. Lad det simre i ca. 10 min. Tag det af varmen og tilsæt vaniljepasta og husblas. Lad komposten køle af og når den er stuetemperatur, så hælder du den over kagen og fordeler de små appelsinstykker ligeligt.

Sæt dernæst kagen på køl og lad kompotten sætte sig.

Før næste trin skærer du rundt langs kagens kant med en skarp kniv. Fjern bagepapir og rengør siderne på springformen. Placer enten kagen på dit serveringsfad eller i springformen igen. Kom kageplast rundt langs kanten og luk springformen om kagen igen.

Chokolade-orangemousse

Smelt chokoladen og sæt den til side.

Pisk fløden til en meget let skum. Sæt til side.

Pisk æggeblommer og sukker med elpisker til det bliver lyst og sejt (ca. 5 min.). Tilsæt revet appelsinskal og chokolade og pisk det kort. Vend dernæst en smule af flødeskummet i og derefter resten. Vend det forsigtigt og kun til chokolademoussen netop er ensartet.

Hæld chokolademoussen ud over kagen og fordel den godt med en spartel. Glat overfladen så godt som du kan og sæt så kagen tilbage på køl i min. 6 timer.

Pynt

Mål din kages højde og diameter og klip et stykke kageplast til, så det passer i diameteren og er en 1/2-1 cm højere end din kage. Temperer din chokolade og hæld den ud over kageplasten. Fordel den med en palet og løft forsigtigt plasten til et chokolade-rent sted på bordet. Lad chokoladen sætte sig en lille smule og før den så rundt om kagen. Sæt kagen på køl i ca. 5 min. og tag så kageplasten af chokoladen. Sæt kagen tilbage på køl.

Skær en appelsin i 6 tynde skiver. Find en gryde, hvor alle 6 skiver kan ligge og start med at komme sukker og vand i gryden. Lad det koge op og koge indtil sukkeret er opløst. Læg så appelsinskiverne ned i siruppen og lad dem koge i 5-7 min. Vend dem et par gange undervejs. Hold øje med at siruppen ikke tager farve. Sluk for varmen og lad appelsinskiverne ligge i 5 min. Tag dem op på et stykke køkkenrulle og læg dem så på en rist. Skær skiverne igennem på midten og fordel de nu 12 stykker på kagen. Pynt evt. med chokoladeperler med guldstøv.