Krokantis er jo en klassiker, måske bedre kendt som nougatis. Her er det den klassiske nougatsmag, men med et diskret twist af pistacie. En virkelig lækker is!

ca. 900 ml is

Ingredienser

  • 4 1/2 dl sødmælk
  • 1 stang vanilje
  • 170 g sukker
  • 4 æggeblommer, stuetemperatur
  • 2 1/4 dl piskefløde
  • 1/2 tsk salt
  • 110 g sukker
  • 75 g pistacienødder, usaltede og afskallede

Fremgangsmåde

Varm sødmælken forsigtigt op i en gryde til det simrer svagt. 

Imens skraber du vaniljekornenes ud af vaniljestangen og blander dem med lidt af sukkeret. Pisk æggeblommer, sukker og vaniljesukker til det er lyst og sejt. I en tynd stråle hældes mælken i æggesnapsen, mens der piskes hele tiden. 

Hæld det hele tilbage i gryden sammen med fløden og saltet. Varm det forsigtigt op til 82 grader eller til det tykner lidt (det skal blot blive siddende på bagsiden af en træske i et tyndt lag). Det må IKKE koge. Det tager ca. 6-8 minutter.

Tag iscremen af varmen og hæld cremen igennem en sigte ned i en beholder og sæt den på køl i 12 timer eller natten over.

Et par timer før isen skal køres på maskinen, laves krokanten: Smelt sukkeret på en pande til en dyb gylden karamel uden at røre i det. Pas på at det ikke brænder på! Kom pistaciekernerne på panden og bland dem godt rundt i karamellen. Hæld det ud på et stykke bagepapir og lad det køle helt af. Pas på det er virkelig varmt!

Når det er kølet helt af, kommes pistaciekaramellen i en plastikpose og knuses groft. Hæld det ud på et skærebræt og hak noget af det fint og noget groft.

Kør iscremen på ismaskine. Når isen er blevet til en blød softice, vender du den hakkede krokant i. Kom isen i en beholder og sæt den på frys i min. 6 timer.

På grund af det høje sukkerindhold i isen, behøver du ikke tage isen ud af fryseren, før du skal bruge den.