Påskekagen 2024.

Der er flere elementer i kagen her som sagtens kan laves nogle dage i forvejen: nøddeknasen, marengsbunden og lemon curden.

 • Nøddeknasen laves, hakkes og køles helt af. Opbevar den i en lufttæt beholder.
 • Marengsbunden skal blot have lov til at køle helt af, bagepapiret skal fjernes og derefter pakkes marengsen godt ind i husholdningsfilm.
 • Lemon curden kan holde sig en lille uges tid i køleskabet i et rent glas.

Jeg har brugt afskallede, usaltede pistacienødder i kagen på billederne, som giver en mere grøn farve end de almindelige usaltede pistacienødder, men du kan naturligvis sagtens bruge de almindelige. Så længe de er uden salt.

8-10 personer

Ingredienser

Marcipanmasse
 • 30 g usaltede pistacienødder
 • 110 g marcipan
 • 75 g sukker
 • 35 g blødt smør
 • 1/2 æg
Sandkagedej
 • 75 g blødt smør
 • 75 g sukker
 • 1/2 tsk vaniljepasta
 • 1,5 æg
 • 2 æggeblommer
 • 60 g hvedemel
Passionsfrugtcreme
 • 0,5 bl. husblas
 • 10 stk. passionsfrugter
 • 1 stk. vaniljestang
 • Fintrevet citronskal af 1/2 øko citron
 • 6 spsk. flormelis
 • 400 g cremefraiche 38%
 • 2 dl Karolines Køkken® Piskefløde 38%
Knas
 • 40 g sukker
 • 20 g mandler
 • 20 g pistacienødder
Marengs
 • 2 æggehvider
 • 130 g sukker
Lemon curd
 • 1 æg
 • 50 g sukker
 • 1/4 dl friskpresset citronsaft
 • 1/4 spsk fintrevet citronskal
 • 25 g smør, skåret i små tern

Fremgangsmåde

Pistaciemazarinkage:

Forvarm ovnen til 175 grader og forbered en 22 cm springform ved at spænde et stykke bagepapir over bunden af formen.

Hak pistacienødderne helt fint i en minihakker. Sæt til side.

I en skål æltes marcipanen med sukkeret til det er en ensartet masse. Tilsæt smørret og ælt det godt. Slå et æg ud i en separat skål og pisk det sammen med en gaffel. Tilsæt halvdelen af ægget og gem den sidste halvdel af ægget. Igen æltes massen godt sammen og til sidst tilsætter du de hakkede pistacienødder og ælter godt til du har en ensartet masse. Sæt til side.

Sandkage: Pisk smør, sukker og vanilje sammen til det begynder at lysne. Slå 1 æg ud i det gemte halve æg og pisk det sammen med en gaffel. Tilsæt æggene ad 3 omgange og pisk rigtig godt ind i mellem. Massen skiller lidt, når ægget kommer i. Pisk indtil den begynder at samle sig igen. Dernæst tilsættes æggeblommerne og der piskes godt igen. Sigt tilsidst melet i og vend det forsigtigt rundt.

Nu blandes det hele i skålen med marcipanmassen: Tag en lille smule af sandkagedejen og vend den forsigtigt i marcipanmassen. Hæld resten af sandkagedejen i og vend det godt sammen. Hæld dejen i bageformen.

Bag kagen i ca. 35 minutter, eller til den giver efter ved et let tryk med en finger. Lad kagen køle helt af.

Når kagen er helt kold, skæres den karamelliserede yderkant af, f.eks. ved at presse en kagering igennem kagen.

Passionsfrugtcreme:

Læg husblassen i blød i rigeligt koldt vand.

Giv passionsfrugtkød og kerner et opkog i en kasserolle. Sigt kernerne fra og kom passionsfrugtsaften tilbage i kasserollen. Skrab vaniljekornene ud og bland dem med 1 spsk. af flormelissen. Kom vanilje, flormelis og citronskal op i saften og varm det op til sukkeret er smeltet. Sluk for varmen, klem vandet ud af husblassen og tilsæt den i saften. Rør rundt til det er smeltet og sæt saften til side til nedkøling. 

Kom 300 g af cremefraichen og al piskefløden i en skål og pisk det stift. 

De sidste 100 g cremefraiche kommer du op i den let afkølede saft og vender det rundt. Hæld saften over i den stiftpiskede fraiche-flødeblanding og vend det sammen.

Læg mazarinkagen i en kagering eller springform med kageplast. Fordel cirka halvdelen af nøddeknasen over kagen. Hæld passionsfrugtcremen i en sprøjtepose og sprøjt cremen ud over og sæt kagen på køl i min. 4 timer.

Knas:

Smelt sukkeret på en lille pande. Pas på at det ikke branker. Arbejd ved middel-middelhøj varme. Tilsæt mandler og pistacienødder og bland det godt rundt til alle nødderne er dækket af sukker. Hæld det ud på et stykke bagepapir og lad det køle helt af. Derefter hakker du det semifint enten med kniv eller i en minihakker.

Marengs:

Forvarm ovnen til 125 grader.

Pisk æggehviderne til de skummer op og tilsæt så 2 spsk sukker ad gangen, mens der piskes. Fortsæt til alt sukkeret er tilsat. Pisk videre i 5 min.

Tegn en 19 cm cirkel på et stykke bagepapir. Vend papiret om og fordel marengsmassen i et jævnt lag inden for cirklen – brug evt. en sprøjtepose og tylle til at lave mønster eller toppe. Bag marengsbunden i 1 time. Lad den derefter køle helt af på bagepapiret.

Lemon curd:

Rør æg, sukker, citronsaft og -skal sammen i en varmesikker skål og pisk det sammen med et piskeris. Sæt skålen over et simrende vandbad og rør hele tiden med piskeriset. Når massen begynder at være varmet op, så tilsættes smørret lidt ad gangen under stadig omrøring.

Rør i massen i ca. 5 minutter efter at alt smørret er tilsat og smeltet og lad den tykner. Tag den af varmen, når curd’en bliver siddende på bagsiden af en teske. Hæld den gennem en sigte og på et skoldet glas og opbevar den i køleskabet, hvor den vil tykne yderligere.

Samling af kagen:

Frigør kagen fra kageringen og -plasten. Læg marengsbunden over på cremen. Fordel lidt lemon curd hist og her. Drys nøddeknasen over til sidst.