Her er endnu en familieopskrift, som er blevet brugt igennem mange år. Det er fødselsdagsbollerne fra dengang jeg var lille. Det er vinterbollerne til en omgang varm kakao. Det er søndagsmorgenbollerne. De er hurtige – deraf navnet – og nemme at slå sammen.

Her giver jeg opskriften i dobbelt portion. Jeg kan godt lide at boller har en vis størrelse, så der bliver ikke ret mange af den originale opskrift, selvom den siger 12 stk. Af dobbelt portionen fik jeg 10 stk.

Ingredienser

  • 75 g smør (du kan også bruge 2 spsk olie)
  • 2 dl mælk
  • 2 æg
  • 50 g gær
  • 1 spsk sukker (jeg plejer at udelade sukkeret, men her til morgen måtte bollerne gerne være lidt søde, da det var hyggeboller)
  • 1/2 tsk salt
  • ca 500 g mel (jeg brugte ca 100 g fuldkornshvedemel og hvedemel for resten)
  • Evt. 50-100 g rosiner eller hakket chokolade
  • Sammenpisket æg til pensling

Fremgangsmåde

Smelt smørret. Hæld mælk og æg i en skål og tilsæt smørret. Rør gæren ud heri (pas på det ikke er for varmt). Sukker og salt kommes i + rosiner eller chokolade, hvis du ønsker det. Kom mel i og slå dejen godt sammen. Dejen skal slippe hænderne og blive glat (især hvis du har brugt smør, så bliver dejen rigtig dejlig at arbejde med). Form små boller af dejen og sæt dem på en bageplade. Her hæver de i 15 min.

Forvarm ovnen til 200 grader.

De færdighævede boller pensles med æg og bages midt i ovnen i ca. 10-20 min. – afhængig af størrelsen på dine boller – eller til de er gyldne og lyder hule, når du banker på undersiden.

Server lune med smør og god marmelade.