Lækre sprøde boller på ydersiden og meget svampede indeni. Perfekte til en god start på din dag.

Jeg elsker konceptet med langtidshævede boller. Man laver dejen aftenen før, lader den hygge sig i køleskabet natten over, næste morgen formes bollerne og smides i ovnen og så har man lækkert, friskbagt morgenbrød. Perfekt til en hyggemorgen i weekenden.

Hvis du har boller tilovers til de efterfølgende morgener så fortvivl ikke over, at de bliver bløde. Varm ovnen op til 200 grader og sæt bollerne ind på en rist i ca. 5 minutter til de har fået den sprøde skorpe igen. Endnu engang har du lune og sprøde morgenboller 

Jeg har prøvet at bage dem med hvid hvede, tips 00, Manitoba og sigtet speltmel. Bollerne er stadig dejligt luftige, men samtidig får de en tæt krumme. Du kan eksperimentere med de meltyper du har lyst til eller lige har i køkkenet. Bare husk at dejen skal være lidt fugtig, når den sættes til hævning.

9-12 boller (jeg fik 9, da jeg godt kan lide, de har en vis størrelse)

Ingredienser

  • 15 g gær
  • 5 dl iskoldt vand (jeg har altid vand i køleskabet, så det brugte jeg bare)
  • 4 spsk olie
  • 1 spsk salt
  • 300 g hvid hvede, tipo 00, Manitoba eller speltmel
  • 300 g hvedemel

Dekoration

  • Mel

Fremgangsmåde

Opløs gæren i vandet. Tilsæt olie, salt, tipo 00 mel og hvedemel. Rør dejen indtil den er godt sammenblandet. Den må gerne være lidt våd, da den har brug for fugt, når den skal hæve i køleskabet natten over.

Smør en skål med olie og læg dejen i den – husk at smøre toppen af dejen også for at undgå, at der dannes en hård skorpe på dejen, så den ikke kan hæve ordentligt. Dæk skålen med et fugtigt viskestykke og stanniol og sæt den i køleskabet.

Næste morgen stryges bordet let med mel og dejen hældes ud herpå. Del den i 9-12 boller. Ælt ikke dejen – du vil gerne bevare den luftighed i dejen, som er blevet skabt under hævningen.

Varm ovnen op til 230 grader. Hæld lidt vand (omk. 1 dl) i en lille bradepande og sæt den nederst i ovnen, mens ovnen varmer op. Det gør ikke noget, at vandet fordamper, før bollerne er færdigbagte. Bagere bruger heller ikke damp under hele bagningen.

Min dej var ret fast, men hvis dine boller flyder lidt ud, så kan du bare forme dem op igen, før du sætter dem i ovnen.

Drys mel over bollerne gennem en sigte, før de kommer i ovnen. Sæt bollerne midt i ovnen og bag dem i 20 min., eller til de er gyldne og lyder hule, når du banker på bunden.