I år endte det med at være mig, der stod for kransekagetoppen. Det har jeg aldrig prøvet før, så er ret glad for resultatet  Da det lykkedes mig at lave en nogenlunde lige top besluttede jeg mig for at der også skulle være snirkler på. Her snød jeg dog og brugte overtrækschokolade, så en voldsom tempereringsøvelse blev undgået.

Opskriften er Blomsterbergs, hvilken jeg heller ikke havde prøvet før. Når jeg før i tiden har lavet kransekage, har det været kransekagekonfekt efter min mormors opskrift. Den opskrift kan der dog ikke laves et tårn af, da massen er alt for blød. Blomsterbergs er også rigtig god. Jeg synes ikke, at der hører sig alt muligt alternativt til i en kransekagetop. I konfekten er det helt ok med hindbær, pistacie, mandelstykker eller hvad man nu kan finde på, men en top skal i min verden være helt klassisk kransekage.

Jeg læste på en side, at Blomsterbergs opskrift indeholdte for meget æggehvide og at den derfor ville falde sammen under eller efter bagningen. Min lillebror har lavet Blomsterbergs kransekage i mange år, så jeg hørte lige ham om han nogensinde havde haft det problem. Det havde han ikke, men jeg blev alligevel noget nervøs for, at det hele ville mislykkes. Det er jo noget af en dyr kage at mislykkes med. Det var dog heller ikke noget problem for mig. Ringene blev fint stående, som jeg havde formet dem på bagepladen.

Sprøjtearbejdet skal jeg arbejde lidt mere på, men ellers er jeg godt tilfreds med resultatet. Af første gang at være synes jeg, den blev ret pæn. Den fik mig også til at lære kornet teknikken, fordi jeg havde ingen tyller med så lille en åbning (større glasurtunger mindsker kagens elegance, hvis du spørger mig). Det næste jeg må kaste mig ud i er jo så chokoladetemperering, selvom jeg virkelig ikke har tålmodighed til det 

Jeg startede med at lave kransekagemassen d. 29. og bagte og samlede kagen d. 30. Så stod den blot med en plastfrostpose over indtil den skulle dekoreres med snirkler osv. d. 31. På den måde skulle jeg ikke stå med så mange ting d. 31. og kunne bedre nyde dagen. Ifølge Blomsterberg kan den ubagte kransekagemasse holde sig i 1 uges tid i køleskabet.

10-12 personer (11 lag)

Ingredienser

  • 150 g flormelis
  • 40 g pasteuriserede æggehvider
  • 500 g ren rå marcipan, i mindre stykker

Glasur

  • 75 g flormelis, sigtet
  • 30 g pasteuriserede æggehvider

Pynt

  • 75 + 75 g mørk overtrækschokolade
  • flag
  • serpentiner

Fremgangsmåde

Dag 1:
Rør flormelisen med halvdelen af æggehviderne på en røremaskine, så det ikke støver op med flormelis. Kom så gradvist marcipanen i maskinen. Afslut med at tilsætte resten af æggehviderne. Rør massen til at den er ensartet og fint samlet. Kom massen over i en frostpose, luk posen og læg den på køl til næste dag.

Dag 2:
Forvarm ovnen til 200 grader. Du skal bruge to bageplader to hver bagning for at undgå, at de brænder i bunden. Jeg brugte desuden to stykker bagepapir under kransene.

Del dejen i to klumper af 300 g/stk. Her vil du have en lille rest. Gem den tilsidst. Rul hver 300 g klump ud til en aflang pølse på 80 cm. Tryk ikke for hårdt, når du ruller pølserne, for at undgå fingeraftryk. Tag nu den lille rest og rul den ud så den bliver samme tykkelse som de andre pølser (min blev lidt over 24 cm lang). Sørg for, at pølserne ikke sidder fast på bordpladen (rens evt. med en ren og våd karklud, hvis bordet er blevet meget snasket).

Tryk/bank let med din håndryk på den side af pølserne, der vender ind mod dig selv, så pølsen bliver let trekantet. Sørg stadig for, at du kan løfte pølserne fra bordet. Inddel pølserne i størrelser: mindste ring skal være 8 cm, næste 10 cm, 12 cm, 14 cm osv.

Form nu den mindste ring direkte på bagepladen, så du ikke skal flytte den alt for meget. Form ringen med den skrå side udaf. Sørg for at få lukket ringen helt og pænt. Sæt ringene med god afstand på bagepladen. Vask hænder efter du har lavet hver ring.

Der bliver en rest af kransekagemassen. Heraf laves toppen: rul en passende størrelse kugle og tryk den let. Jeg lavede to toppe af hver sin størrelse, da jeg ikke lige vidste, hvor meget de ville udvide sig under bagningen. Sæt kuglen på pladen med de mindre ringe.

Før du sætter kransene i ovnen, lægger du et rent stykke bagepapir over dem og tager en bageplade (hvis dine bageplader ellers er lige i bunden. Det er mine underligt nok ikke, så jeg brugte et let skærebræt), som du forsigtigt lægger over. Den trykker du let ned på for at gøre alle kransene lige høje. Fjern bageplade og bagepapir. 
Bag ringene en plade ad gangen (med to plader under bagepapiret) i ca. 14-18 minutter, til kransene er gyldne. Husk at de større kranse skal bage lidt længere end de mindste. Lad kransene køle af på bagepladen.

Glasur:
Rør flormelisen og æggehvider med en elpisker. Glasuren skal piskes til den er så stiv, at den ikke flyder sammen, når du tager piskerisene op. Form et kornet og fyld glasur i – det er nemmest, hvis du ikke fylder kornettet helt op. Lav hellere et kornet mere.

Find fadet, som du vil anrette kransekagetoppen på. Sæt den største krans på fadet og påbegynd så sprøjtningen. Sæt næste krans ovenpå og gentag sprøjtningen. Er dine kranse blevet lidt skæve, så sørg for at dreje dem så toppen bliver så lige som muligt.

Lad glasuren tørre ved stuetemperatur i ca. to timer.

Pynt:
Find de snirkler du gerne vil have på din kage (Google) og udskriv dem. Læg et stykke bagepapir over papiret med snirklerne.

Sæt en skål over et vandbad og lad den varme let op. Tag skålen af og hæld 1/3 af chokoladen i. Sørg for at skålen ikke er for varm. Når chokoladen er smeltet hældes den sidste 2/3 del i og smelter også. Fyld chokoladen i et kornet og sprøjt nu efter dine snirkelskabeloner. Lav altid ekstra for de knækker let. Lad dem tørre.

Når de er tørre, vendes de. Det kan du enten gøre ved at bruge en palet og vende hver enkelt snirkel stille og roligt eller lægge et bagepapir over og tage de to stykker bagepapir op og vende dem i luften.

Gentag chokoladeprocessen og sprøjt snirklerne på den modsatte side. Lad dem igen tørre. Smid ikke chokoladeresterne ud. Du skal bruge lidt til at “lime” snirklerne på kransekagetoppen: kom en anelse chokolade på en tørret snirkel og sæt den mod kransekagetoppen til chokoladen er størknet og snirklen derfor hænger fast. Pas på ikke at smelte snirklerne med varmen fra dine fingre.

Pynt tilsidst med flag og serpentiner. Det er jo kun fantasien, der sætter grænser for pynt. Nogen elsker at gå helt amok med pynten nytårsaften. Jeg er til det mere enkle, som det ses på mine billeder, men alt er tilladt nytårsaften  Godt nytår!