Hveder skal man jo have aftenen før Store Bededag. Jeg plejer at købe mine hos Wendorff bageren i Odense, men i år vil jeg prøve at lave dem selv – og i en lidt grovere udgave. Jeg havde noget hvid hvede stående, som jeg tænkte måtte kunne bruges til formålet. Der er mere bid i disse hveder end i de traditionelle, hvilket jeg egentlig synes er meget lækkert.

Til efterhævningen bruger jeg damp, hvilket gør hævetiden væsentligt kortere. Når nu dejen i forvejen skal hæve to timer, så er det nu rart nok at efterhævningen kan gøres på ca. 25 min.

Jeg blandede dejen på min Kenwood køkkenmaskine, men tog den dog op tilsidst for lige selv at give den lidt æltning. Det behøver du ikke, men jeg kan godt lide at have lidt føling med min dej og det føler jeg, at jeg får bedst ved at have hænderne i den.

16 stk.

Ingredienser

  • 20 g gær
  • 3 dl vand
  • 3 dl mælk
  • 2 æg
  • 1 tsk kardemomme
  • 50 g sukker
  • 500 g hvid hvede
  • 500 g alm. hvedemel
  • 10 g salt (ca. 2 tsk)
  • 50 g blødt smør

Fremgangsmåde

Opløs gæren i lidt af vandet. Tilsæt dernæst resten af vandet, mælk, æg, kardemomme og sukker. Bland det godt før du tilsætter hvid hvede, hvedemel, salt og det bløde smør i tern. Ælt dejen godt. Hæld den ud på bordet og ælt en smule til den er dejlig smidig. Dejen må gerne klistre en lille smule. Form dejen til en kugle ved at trække dejen ind under sig selv, læg den tilbage i skålen og dæk den med et fugtigt viskestykke. Lad den hæve et lunt sted i 2 timer.

Hæld dejen ud på et let meldrysset bord. Dejen skal ikke æltes igen, men blot deles i 16 stykker. Hvis dejen kommer lidt ud af sin runde form så skab den lige igen og del så dejen i fire store stykker. Hvert stykke deles igen i to og gør så det samme igen, så du har 16 lige store stykker. Form stykkerne til fine runde boller og placer dem på en bageplade, ca. 1 cm fra hinanden. Dæk bollerne med et fugtigt viskestykke. Bring 1/2 L vand i kog i en gryde. Placer nogle træskeer over gryden og sæt bagepladen på dem. På den måde bliver bagepladen ikke varmet op af gryden, kun af dampen. Pas på viskestykket ikke rører kogepladen. Lad vandet simre, mens hvederne efterhæver i ca. 25 minutter.

Imens forvarmes ovnen til 220 grader. Før forsigtigt hvederne ind i ovnen og bag dem i 12-14 minutter. Afkøl hvederne på en rist.

Skær hvederne igennem og rist dem i ovnen eller på brødristeren og server med smør.