Jeg prøvede sidste år at lave en af kagerne fra Den Store Bagedyst 2015, nemlig bananasplitlagkagen, som Mette Blomsterberg var helt vild efter i udsendelsen. Jeg syntes dog ikke, at den var noget særligt. Men jeg kunne godt lide ideen om at bruge banankage som bunde.

Den klassiske bananasplit består af banan, jordbær-, vanilje- og chokoladeis med chokoladesauce og flødeskum. Og egentlig også nogle andre saucer, men der bliver det lige amerikansk nok. Jeg har denne gang valgt at lave min sædvanlige lækre banankage som bunde, tilsat lidt nøddeknas, jordbærmousse og vaniljecreme med citron. Pynten består af en chokoladeganache, flødeskum og nøddeknas.

Kagen her er meget tung – pga. den kraftige banankage, der udgør bundene – derfor spiser man (måske) kun et mindre stykke. Du kan evt. også udelade chokoladen i bundene.

12 personer

Ingredienser

Bananlagkagebunde

 • 200 g smør, smeltet
 • 350 g sukker
 • 6 æg
 • 1 vaniljestang, kornene herfra
 • 250 g hvedemel
 • 15 g bagepulver
 • 6 modne bananer
 • 50 g mørk chokolade, hakket

Nøddeknas

 • 200 g hasselnøddekerner
 • 1/2 dåse dulce de leche (198 g)

Jordbærmousse

 • 3 blade husblas
 • 225 g jordbær (optøede eller friske)
 • 85 g sukker
 • 3 dl piskefløde

Vaniljecreme med citron

 • 2 1/2 dl sødmælk
 • 1/2 vaniljestænger, kornene herfra
 • 37 g sukker
 • 20 g maizena
 • 60 g past. æggeblommer
 • Skal og saft af 1/2 citron
 • 1 dl piskefløde

Pynt

 • 150 g mørk chokolade, 55 %
 • 1 1/2 dl piskefløde
 • 1 dl piskefløde
 • Nøddeknas rullet til kugler

Fremgangsmåde

Forvarm ovnen til 180 grader og beklæd bunden af en 22 cm springform med bagepapir, smør evt. siderne.

Pisk æg, sukker og vanilje lyst og luftigt. Hæld det smeltede smør langsomt i æggeblandingen under omrøring. Sigt mel og bagepulver i, lidt ad gangen. Mos bananerne og vend dem og den hakkede chokolade i dejen.

Hæld dejen i en smurt eller bagepapirsbeklædt bageform og bag den i ca. 60 min. nederst i ovnen. Kagen skal være fast og et træspyd skal komme op uden rå dej.

Lad kagen hvile i formen i 10 minutter. Sluk ikke ovnen.

Nøddeknas:
Imens laves nøddeknasen. Hak eller blend hasselnødderne mellemfint og bland dem med dulce de leche.

Er din kage souffleret op i midten, kan du udligne kagen ved forsigtigt at skære toppen af. Fordel nøddeknasen (gem lidt til pynt) over kagen og sæt den tilbage i ovnen i 10 minutter. Hold øje med at nødderne ikke bliver brændte.

Tag kagen ud af ovnen igen og lad den køle helt af på en rist.

Skær den afkølede kage i tre lag. Tag det øverste lag med nøddeknasen på og læg ned i en kagering. Beklæd siderne i ringen med kageplast (eller evt. bagepapir).

Jordbærmousse:
Sæt husblassen i blød i rigeligt koldt vand i 10 minutter.

Blend jordbærerne i en kasserolle og tilsæt sukkeret. Giv det et opkog til sukkeret er opløst. Tag gryden af varmen. Klem vandet fra husblassen og tilsæt det til den varme jordbærgrød. Rør rundt til husblassen er opløst.

Pisk fløden til en let skum. I en anden skål sigtes jordbærgrøden i og der tilsættes et par store skefulde af flødeskummet. Det vendes rundt til det er blandet helt sammen. Tilsæt så resten af flødeskummet og bland igen til det er blevet helt ensartet (pas på ikke at tilsætte flødeskummet af for mange omgange, da du så vil komme til at røre fløden for meget og den tilsidst vil skille. Derfor er det også vigtigt, at din flødeskum er ret blød og let til at starte med). Hæld moussen ovenpå nøddeknasen og sæt kagen i køleskabet, så moussen kan stivne. Imens laves vaniljecremen:

Vaniljecreme:
Sæt et mindre fad eller lignende i køleskabet (jeg brugte et lille ovnfast fad).

Tag 1/2 dl af mælken op i en skål. Tilsæt sukkeret, vaniljen og maizenaen og pisk det godt sammen. Tilsæt æggeblommerne og pisk igen. De resterende 2 dl mælk kommes i en lille gryde og bringes i kog. Hæld den kogende mælk op i maizenablandingen og rør det sammen. Hæld det så tilbage i gryden og over middelhøj varme bringes det i kog. Rør hele tiden så din creme ikke brænder på. Cremen tyknes nu. Lad det koge lidt under konstant omrøring, så maizenaen bliver “kogt ud”.

Tag dit fad ud af køleskabet og hæld din creme op i. Bred cremen ud, så den kan nedkøles hurtigt. Dæk cremen med husholdningsfilm direkte på cremen for at undgå kondens og sæt den så i køleskabet til den er helt kold.

Når din creme er ved at være kold, pisker du fløden til en let skum. Cremen tages ud af køleskabet og piskes op, så den igen bliver glat. Vend forsigtigt flødeskummet i: tag først en lille smule, så lidt mere og tilsidst resten plus revet citronskal. Vend rundt til cremen er ensartet.

Tag kagen ud af køleskabet og placer den midterste bund ovenpå jordbærmoussen. Hæld vaniljecremen oven på og afslut med den øverste bund. Sæt nu igen kagen på køl, så vaniljecremen kan sætte sig (ca. en 2 timer).

Pynt:
Hak chokoladen meget fint og ensartet. Hæld den i en skål. Bring 1 1/2 dl fløde i kog og hæld det over chokoladen. Lad det stå i et minut eller to, så den varme fløde kan begynde at smelte chokoladen. Vend så rundt til chokoladen er helt opløst og ganachen er blevet ensartet.

Tag kagen ud af køleskabet og befri den fra kageringen. Hæld ganachen udover kagen – hjælp det lidt på vej udover kanterne med en paletkniv eller ske. Det sætter sig rimelig hurtigt, fordi kagen er kold.

Pisk den sidste deciliter fløde til skum og pynt kagen med flødeskumstoppe og kugler af nøddeknasen.

Følg med på de sociale medier: