Koldskål er da om noget indbegrebet af dansk sommer! Jeg har eksperimenteret lidt med at forvandle min koldskål til en kage. Jeg har så tilføjet lidt rabarber til at løfte koldskålen til et nyt niveau.

Egentlig ville jeg bare have en ren koldskålsfromage (min koldskål består af kærnemælk, tykmælk, sukker og vanilje), men den blev simpelthen for gele-agtig i konsistensen, så jeg tilsatte noget flødeskum. Det tilføjer selvfølgelig en lidt federe smag end der normalt er i en koldskål, men det fjerner på ingen måde koldskålssmagen.

Du kan også udskifte rabarberne med jordbær, hindbær eller hvilke bær du nyder i din koldskål.

8-10 personer

Ingredienser

Rabarberkompot

 • 200 g rabarber, skåret i mindre stykker
 • 50 g sukker
 • 2 blade husblas

Bund

 • 200 g kammerjunker
 • 75 g smør, smeltet

Koldskål

 • 1/2 vaniljestang
 • 45 g sukker
 • 2,5 dl kærnemælk
 • 1,25 dl tykmælk
 • 4 blade husblas
 • 3,5 dl fløde

Pynt

 • Syltede rabarber (100 g rabarber i skrå stykker, 1 dl vand, 1/2 citron i skiver, 50 g sukker: Kog op vand, citronskiver og sukker. Læg rabarberstykkerne i et skoldet syltetøjsglas og hæld lagen over. Sæt det i køleskabet i min. 2 timer, men helst i et døgn)

Fremgangsmåde

Start med rabarberkompotten: Læg husblassen i blød i rigeligt koldt vand i ca. 10 minutter. Kom rabarberstykker og sukker i en kasserolle og giv det et opkog til rabarberne er kogt ud. Blend det. Pres vandet ud af husblassen og smelt den i den varme kompot. Fordel mosen i en 18 cm springform dækket af husholdningsfilm og sæt den i køleskabet.

Bunden
Kom kammerjunkerne i en foodprocessor eller minihakker og blend dem til sand. Hæld det smeltede smør i og blend videre til smørret er fordelt i krummerne.

Tag en 20 cm springform eller kagering sat på en lige tallerken og kør noget kageplast rundt i kanten. Tag nu kammerjunkemassen og pres den ned i bunden af formen. Sæt den på køl.

Koldskålsmousse

Skab kornene ud af vaniljestangen og bland dem med et smule af sukkeret, så kornene løsnes. Bland nu vanilje, sukker, 1,5 dl kærnemælk og tykmælk i en skål. Rør rundt til sukkeret er opløst (eller lad den stå til sukkeret er opløst).

Læg husblassen i blød i rigeligt koldt vand i ca. 10 minutter.

Pisk fløden til let skum.

Tag den tilbage resterende deciliter af kærnemælken og varm den op til lige under kogepunktet. Vrid husblassen fri for vand og smelt den i den varme kærnemælk. Hæld lidt af koldskålen over i den varme kærnemælk for at sænke temperaturen. Hæld så det hele over i koldskålen og vend flødeskummet i.

Tag bunden og den stivnede rabarberkompot ud af køleskabet. Læg kompotten ovenpå bunden og hæld koldskålsmoussen ovenpå. Sæt kagen på køl til moussen har sat sig (min. 2 timer).

Pynt kagen med syltede rabarbere eller friske bær og nyd smagen af sommer.

Følg med på de sociale medier: