Min mormor og mors stikkelsbærbuske bugner af lækre stikkelsbær lige nu, så har fået stikkelsbær af flere omgange og hvad skal man så lige bruge dem til? Stikkelsbærkage naturligvis!  Jeg læste på nettet i går at stikkelsbær ikke er “in” på billedmedier som f.eks. Instagram, fordi bærerne ikke tager sig så godt ud på billeder. Det ved jeg nu ikke om jeg er helt enig i. Jeg synes, de ser meget lækre ud på mine billeder her, men der er selvfølgelig også lige en omgang flormelis over 

Kagen har en lækker struktur pga. mandelmelet og en skøn syrlighed, som gør at man godt kan snige et ekstra stykke ned.

Opskriften er inspireret af denne kage, men jeg justerede lidt på nogle ingredienser efter hvad og hvilke mængder jeg nu lige have i køkkenskufferne. Desuden har jeg tilføjet en stikkelsbær/hyldeblomstsirup, som skal hældes over kagen, når den er kommet ud af ovnen. Desuden har jeg brugt rørsukker i stedet for light brown sugar og golden caster sugar. Jeg valgte så at blende det lidt før brug, så det er knapt så groft i konsistensen. Det behøver man måske ikke at gøre, men jeg synes, jeg har haft mange problemer med rørsukker, der ikke opløses og dermed knas i kagerne.

8 personer

Ingredienser

 • 155 g rørsukker
 • 125 g blødt smør
 • 3 æg, let sammenpiskede
 • 60 g hvid hvede
 • 35 g hvedemel
 • 55 g mandler, blendet fint til mandelmel (jeg smuttede dem ikke, men du kan gøre det hvis du synes)
 • 3/4 tsk bagepulver
 • 350 g stikkelsbær (grønne eller røde, stilk og blomst fjernet)

Sirup

 • 300 g stikkelsbær (grønne eller røde, stilk og blomst fjernet)
 • 2 spsk konc. hyldeblomstsaft
 • 50 g sukker
 • 1/2 dl vand

Pynt

 • Stikkelsbær (frosne eller friske, grønne eller røde, stilk og blomst fjernet)
 • Flormelis

Fremgangsmåde

Forvarm ovnen til 190 grader og beklæd bunden af en 20 cm springform med bagepapir og smør siderne.

Tag 4 spsk sukker fra de 155 g og gem dem til senere. Pisk det resterende sukker sammen med smørret til det er lyst og luftigt. Hæld nu æggene i ad tre omgange, mens du stadig pisker. Pisk til det er sammenblandet efter hvert æg. Skulle din masse begynde at skille, kan du tilføje 1 spsk mel.

Bland hvid hvede, hvedemel, mandelmel og bagepulver i en skål og sigt det i dejen. Vend det rundt til det er helt sammenblandet. Hæld dejen op i din springform og glat den ud.

Tag nu de 4 spsk sukker, hæld dem over stikkelsbærerne og vend det rundt. Fordel stikkelsbærerne over din kage og bag den i ca. 30 minutter.

Imens kagen bager laves siruppen: Hæld dine stikkelsbær, hyldeblomstsaft, sukker og vand i en kasserolle og bring det i kog. Lad det simre i 4-6 minutter, hvis bærerne er friske, eller 8-9 minutter, hvis de er frosne. Hæld væsken gennem en sigte ned i en skål og tilbage i kasserollen. Lad det koge ind i ca. 5 minutter til en sirup og lad det så køle ned.

Tag kagen ud af ovnen. Du kan hælde siruppen over kagen med det samme eller vent til kagen har kølet lidt. Jeg skulle transportere kagen og havde lidt travlt, så kagen fik kølet ret meget ned, før siruppen kom på.

Lad kagen køle helt af før den pyntes og serveres. Den smager godt som den er, men kan også sagtens ledsages af noget creme fraiche rørt med vaniljesukker eller flødeskum.

Følg med på de sociale medier: