Jeg er blevet vild med ideen om fyldte cupcakes! Det er super lækker at tage en bid af en kage og så få et friskt pust fra f.eks. limecurd, som i disse cupcakes. 
Jeg eksperimenterer lidt med at finde den perfekte cupcake. Det har altid irriteret mig lidt, at cupcakes som regel indeholder smør, for det bliver hårdt, når det sættes på køl og mange cupcakes skal sættes på køl, når de har fået smørcreme på. Derfor har jeg forsøgt med at tilføje lidt olie og græsk yoghurt til dejen.

Du kan også bruge købt curd (det nemmeste at finde er nok lemon curd), hvis du ikke lige føler for eller har tid til at lave limecurden (selvom det tager nu blot et øjeblik).

Opskriften på Italian meringue buttercream er fra How to Cake It. Hun har en fantastisk underholdende YouTube kanal, som du helt sikkert bør tjekke ud. Ikke fordi hendes kager er specielt tiltalende (for en dansker i hvert fald), men hendes kreationer kan være god inspiration og, som sagt, hun er fantastisk underholdende  Du skal bruge et termometer til at lave smørcremen, da du skal lave en sirup, som hældes i piskede æggehvider. Det bedste er også hvis du har en røremaskine, da marengsen skal piskes i ca. 5 minutter for at blive kold. Det kommer nok til at tage meget lang tid med en elpisker, for slet ikke at snakke om det med at jonglere med varm sirup og elpisker på samme tid.

Det virker måske mere besværligt først at skulle lave en marengs og så lave den om til smørcreme end blot at blande smør og flormelis. Det er det jo også, men det er virkelig bare det værd!! De to slags smørcremer kan slet ikke sammenlignes! Den amerikanske er tung og bliver hurtigt for meget (hvis du spørger mig), mens den italienske er luftig og let. Og så er Italian meringue buttercreme en drøm at pipe på cupcakesne!

12 stk.

Ingredienser

Limecurd

 • 1 æg
 • 50 g sukker
 • 1/4 dl limesaft
 • 1 tsk limeskal (øko)
 • 30 g koldt smør

Cupcake

 • 50 g brun farin
 • 75 g sukker
 • 125 g mel
 • 1 1/2 tsk bagepulver
 • 1/4 tsk natron
 • 62 g blødt smør
 • 62 g olie
 • 2 æg
 • 1/4 tsk vaniljeekstrakt
 • 1 1/2 spsk græsk yoghurt

Italian meringue buttercream

 • 130 g sukker
 • 0,3 dl vand
 • 3 æggehvider
 • 150 g smør, stuetemperatur
 • 1/4 tsk vaniljeekstrakt
 • 1/2 øko lime, skal og saft

Pynt

 • Limeskal

Fremgangsmåde

Limecurd
Kom æg, sukker, limesaft og limeskal i en varmesikker skål og pisk det sammen. Sæt det over et simrende (ikke kogende) vandbad og lad det varme op i et par minutter, mens du rører af og til. Skær smørret i små tern og kom lidt i ad gangen. Lad det smelte. Lad nu massen tykne over vandbadet, mens du rører rundt. Curden er færdig, når den dækker bagsiden af en ske.

Hæld den på et rent glas og stil den i køleskabet til afkøling.

Cupcake
Forvarm ovnen til 170 grader varmluft. Forbered en 12 stk muffin form med papirscupcakeforme.

Brun farin, sukker, mel, bagepulver og natron sigtes sammen (her skal du nok bruge en ske til at få det gennem sigten). Tilsæt smør, olie, æg og vanilje. Rør det sammen. Tilsæt græsk yoghurt og rør igen. Fordel dejen i de 12 cupcakeforme og bag dem i ca. 20 minutter, eller til overfladen springer tilbage efter et let tryk. Afkøl dem helt på en rist.

Italian Meringue Buttercream
Kom sukker og vand i en kasserolle. Bland det rundt, så alt sukkeret er blandet med vand. Sæt det på komfuret og bring det i kog. Når det koger, skruer du lidt ned og sætter termometeret fast på siden af gryden og lader det koge op til 115 grader. Imens hælder du æggehviderne i din røremaskines metal eller glasskål. Når termometeret når 110 grader, tænder du røremaskinen på høj hastighed og pisker æggehviderne op. Så skulle det gerne passe med at æggehviderne er begyndt at skumme op, når temperaturen er rigtig. Tag gryden af varmen, fjern termometeret og, mens du stadig pisker på høj hastighed, hæld i en tynd stråle siruppen i æggehviderne. Det tager et par minutter at få al siruppen i æggehviderne, men det er vigtigt, at det foregår i en tynd stråle, så du ikke koger æggehviderne.

Når al siruppen er hældt i, fortsættes piskningen i ca. 5 minutter til, skålen ca. er kropstemperatur, dvs. den ikke føles varm. Min Kenwood maskine bliver lidt varm af at køre så længe, så jeg lagde et koldt, vådt viskestykke mellem skålen og maskinen. Jeg ved ikke om det var nødvendigt, men var bange for, at maskinen varmede skålen op. Det er meget vigtigt, at skålen ikke føles varm, før du kommer smørret i, ellers ender du med smørsuppe.

Når skålen ikke føles varm, tilsættes smørret i større stykker (3-4 spsk stykker ad gangen) og der piskes imens. Lad det piske indtil det er begyndt at samle sig og blive en glat masse. Stop så evt. maskinen og skrab sider og bund. Tilsæt vanilje, limeskal og -saft og pisk igen i 2 minutter. Skift så til spaden på røremaskinen og rør i et par minutter for at få luften ud og for at gøre det hvidere i farven.

Pyntning
Midten af hver cupcake udhules og fyldes med limecurd. Smørcremen sprøjtes på og revet lime skal kommes over hver cupcake.