Thanksgiving nærmer sig (24. november). I et par måneder har jeg afprøvet forskellige opskrifter af pumpkin pie. Resultatet er denne lækre, bløde og krydrede græskartærte.

Jeg har altid haft en idé om, at pumpkin pie var noget helt fantastisk! Men jeg har aldrig set græskarpuré i nogle danske supermarkeder. Men nu er de begyndt at have “udlandsreoler” med f.eks. amerikanske og britiske varer. Det var på den reol, jeg spottede græskarpuréen i Meny og så var der jo ingen undskyldning for ikke at prøve pumpkin pie længere. Jeg ved ikke om den smager som jeg havde regnet med, men den smager godt! Sødt men også krydret – den søde græskar møder kanel, nellike og ingefær. Det er næsten alle julekrydderierne, der er i spil.

Mørdejen kan meget nemt laves på en foodprocessor, hvis du har sådan en. Opskriften nedenfor følges i forhold til rækkefølgen af ingredienser, men i stedet for at bruge fingrene, så pulser du bare med maskinen til du får en konsistens som sand og så tilsættes ægget og du pulser videre til dejen samler sig nogenlunde. Så samler du den på køkkenbordet og pakker den ind til hvile.

10-12 personer

Ingredienser

Bund

 • 300 g hvedemel
 • 100 g flormelis
 • 1 knsp salt
 • 150 g koldt smør, skåret i tern
 • 1 æg
 • (tørrede bønner, ris eller lign. til blindbagning)

Græskarfyld

 • 1 æg
 • 115 g sukker
 • 110 g brun farin
 • 3/4 tsk stødte nelliker
 • 1 tsk salt
 • 3/4 tsk stødt kanel
 • 1/4 tsk stødt ingefær
 • 425 g græskarpuré (1 dåse)
 • 2 1/2 dl kondenseret mælk (ca. 397 g ~ 1 dåse)
 • 1 spsk hvedemel

Pynt

 • 3 1/2 dl piskefløde
 • Evt. kanel

Fremgangsmåde

Bund
Bland mel, flormelis, salt og koldt smør sammen med fingerspidserne til det bliver let gult i farven og får en konsistens som sand. Tilsæt så ægget. Saml igen hurtigt dejen med væsken. Pak dejen ind i husholdningsfilm og læg den i køleskabet i 30 min.-1 time for at få den til at hvile, så den er nemmere at rulle ud.

Forvarm ovnen til 170 grader. Rul dejen ud så den passer til en ca. 25 cm tærteform. Beklæd formen med dejen. Prik nogle huller i bunden med en gaffel. Krøl et stykke bagepapir, fold det ud igen og læg det over bunden og hæld dine blindbagningsbønner, ris eller lignende i. Blindbag bunden i 10 min. Fjern bagepapir med bønner og bag den i yderligere 10 min. Tag bunden ud.

Fyldet
Imens bunden blindbager forberedes fyldet. Slå ægget ud i en stor skål og pisk det let med almindeligt piskeris. Bland sukker og brunfarin i en anden skål og rør det godt sammen, så der ingen klumper er. Pisk det i ægget. Tilsæt kanel, ingefær, nellike og salt. Pisk det sammen. Tilsæt kondenseret mælk og græskarpuré. Sigt melet ned i blandingen og pisk igen til det er sammenblandet.

Hæld fyldet op i bunden og sæt den i ovnen igen. Bag den i 30-40 min., eller til fyldet er blevet fast rundt i kanten. Tjek evt. med en kødnål ca. 2 cm ind fra kanten; kommer den op ren, så er tærten klar. Midten må gerne være lidt blævrende.

Lad kagen køle helt af på en rist.

Pynt
Pisk fløden til let skum og kom det i en sprøjtepose med en stjernetylle og dekorer kagen. Drys med kanel over flødeskummet og server kagen til en god kop kaffe eller te.