Er der næsten noget, der skriger ‘dansk sommer’ som en jordbærtærte? Danske jordbær, lækker vaniljecreme og mazarinmasse. Mmm! Det er bare skønt! Her har du min ret klassiske udgave af en jordbærtærte.

Min tærte her er lavet i et dybt tærtefad, så jeg har valgt at lave en bølget kant på min tærte (a la amerikanske tærter). Se blot bort fra dette, hvis dine tærtefade er de almindelige med en lodret kant.

Kagen kan også sagtens bruges med en anden slags bær på toppen, eller en blanding af forskellige bær.

6 personer (eller 4, hvis du er lige så kageglade, som min nærmeste familie)

Ingredienser

Tærtebund

 • 175 g mel
 • 1/4 tsk vaniljepulver
 • 1 knsp salt
 • 100 g koldt smør, skåret i tern
 • 2-2 1/2 spsk koldt vand

Vaniljecreme

 • 1/2 vaniljestang
 • 2 spsk sukker
 • 20 g maizena
 • 2 dl mælk
 • 2 æggeblommer
 • 2 dl fløde

Marcipanmasse

 • 100 g ren rå marcipan
 • 50 g sukker
 • 100 g blødt smør
 • 2 æg
 • 35 g mel

Desuden

 • 50 g mørk chokolade, 70 %, finthakket
 • 300-350 g jordbær

Pynt

 • spiselige blomster, f.eks. bellis – eller lad tærten være, som den er

Ingredienser

Start med at lave din tærtedej:
Kom mel, vanilje og salt i en foodprocessor. Fordel de kolde smørtern i melet og start maskinen. Tilsæt 1 spsk vand ad gangen og tjek at dejen ikke bliver for våd. Du må ikke køre dejen for længe. Den skal bare lige begynde at samle sig. Der skal blive ved med at være smørstykker i dejen. Stop så maskinen og hæld dejen ud på bordet. Saml den meget hurtigt med hænderne og form den til en rund disk. Pak den ind i husholdningsfilm og læg den i køleskabet i ca. 30 minutter.

Imens dejen køler laver du vaniljecremen:
Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Læg de tomme vaniljestænger op i den kasserolle, du vil koge din creme i. Bland vaniljekornene med sukkeret.

Hæld din mælk op i kasserollen. Tag tre spsk mælk fra og kom dem op i en skål. Varm stille og roligt mælken i kasserollen op til lige under kogepunktet.

Til de tre spsk mælk i skålen tilsætter du majsstivelse og rører det ud. Tilsæt så æggeblommer og sukkeret med vaniljen i. Denne blanding hældes i en tynd stråle i den varme mælk, mens du pisker. Fortsæt med at piske, mens cremen stille og roligt varmer sig op til kogepunktet (hav den stående over middel varme). Cremen bliver mere og mere tyk. Fortsæt med at piske, så den ikke brænder på og vent så på, at den har kogt i et minuts tid, så melsmagen forsvinder. Tag cremen af varmen og hæld den over i en ren skål. Dæk den med husholdningsfilm direkte på cremens overflade og sæt den i køleskabet til afkøling. Den skal være helt kold, før den kan bruges.

Tilbage til tærtedejen:
Tag dejen ud af køleskabet og læg en mellem to stykker bagepapir. Rul den så ud til den er et par centimeter større end din tærteform. Tag det øverste stykke bagepapir af og vend det underste stykke bagepapir på hovedet og brug det til at placere dejen over tærteformen. Træk forsigtigt bagepapiret af og arranger din dej i formen uden at arbejde for meget med den.

Hvis du vil lave en kant, som den du ser på mine billeder, skær kanten af dejen til så der er ca. halvanden cm dej, der hænger ud over tærteformen. Bøj forsigtigt denne dej op under sig selv, så der bliver skabt en høj kant. Dette gøres hele vejen rundt. Brug så dine fingre til at forme den bølgede kant: bøj din pegefinger og langefinger på den ene hånd (trykker fra ydersiden af tærten) og bøj pegefingeren på den anden hånd (trykker fra indersiden af tærten). Tryk så din pegefinger forsigtigt mod dejkanten mens at du holder igen med de to andre fingre på den anden side af dejen. Du skubber altså forsigtigt dejen med din pegefinger ind mellem dine to andre fingre. Det gør du bare hele vejen rundt. Sørg for at dejen ligger oven på tærteformens kant og at siden af dejen ligger godt ind mod formens side hele vejen rundt.

Prik huller i dejen med en gaffel. Sæt dejen i køleskabet igen, mens din ovn varmer op til 200 grader. Bag herefter tærtebunden i 10 min.

Marcipanmassen
Ælt marcipan og sukker godt sammen (jeg gjorde det ved håndkraft for så var jeg sikker på, at der ikke var nogle marcipanklumper i). Pisk smørret i med en håndmixer. Tilsæt 1 æg og pisk det hurtigt rundt i massen. Tilsæt det næste æg og pisk det lige hurtigt igen og tilsæt så melet og pisk til det er blandet ind i dejen.

Hæld marcipanmassen over den forbagte bund. Skru ovnen ned til 175 grader og bag videre i 18-20 minutter (til marcipanmassen er fast, hvis du trykker en ske let mod overfladen). Straks efter at kagen er ude af ovnen hælder du din finthakkede chokolade over og lader den smelte. Fordel chokoladen nogenlunde ligeligt over den bagte marcipanmasse. Lad så kagen køle helt af i køleskabet.

Samling
Pisk de 2 dl fløde til flødeskum. Tag din kolde vaniljecreme ud af køleskabet og pisk den glat. Rør lidt flødeskum i cremen, så den løsnes lidt op og vend så resten af flødeskummet i.

Tag kagen ud af køleskabet og læg cremen over. Pynt den med jordbær og evt. bellis og server.