Min skønne datter, Ella, blev 3 år i går. Det er jo en stor ting og hun var helt oppe at køre over, at det var hendesfødselsdag. Hun havde ønsket sig at få lagkage med i børnehaven, så hun fik en lignende denne, dog uden marcipan på siderne, men med flødeskum i stedet. Denne lagkage er en opdateret version af vores familieklassiker, bananlagkagen. Her har jeg tilføjet nogle af Ellas favoritter: chokolade, blåbær og marcipan.

Bundene bliver ret tynde (lidt ligesom dem man kan købe i supermarkederne), så hvis du gerne vil have lidt mere bund, så kan du bage kagen i en 20 cm springform. Husk at den så lige skal have et par minutter mere i ovnen.

12 personer

Ingredienser

Lagkagebunde

 • 3 æg
 • 125 g sukker
 • 100 g hvedemel
 • 1 tsk bagepulver

Kagecreme

 • 2 æg
 • 3 spsk sukker
 • 3 spsk hvedemel
 • 3 dl mælk
 • 1 1/2 tsk vaniljesukker
 • 50 g mørk chokolade
 • 1/4 L piskefløde

Fyld

 • Appelsiner
 • Bananer i skiver (antallet afhænger meget af størrelsen, men nok mellem 6-8 bananer)
 • 100 g blåbær

Pynt

 • 230 g marcipan
 • 20 g glukosesirup
 • 110 g flormelis + ekstra til udrulning
 • Blåbærstøv
 • Friske blåbær

Fremgangsmåde

Lagkagebunde
Forvarm ovnen til 200 grader og spænd et stykke bagepapir over bunden af en 22 cm springform.

Pisk æg og sukker skummende. Sigt mel og bagepulver i æggemassen og vend det rundt til det netop er sammenblandet. Hæld dejen i springformen og bag den nederst i ovnen i ca. 15-17 min. Kagen skal være fast ved et let tryk på overfladen og springe tilbage efter tryk.

Afkøl lidt i springformen, så den ikke falder sammen i siderne. Tag kagen ud af springformen og lad den køle helt af før du skærer kagen i tre bunde med en brødkniv.

Kagecreme
I en gryde kommer du æg, sukker og mel. Pisk det sammen, så det er klumpfrit. Sæt gryden over middel-høj varme og tilsæt 1 dl mælk. Rør det ud i blandingen og tilsæt så de sidste 2 dl mælk. Under omrøring bringes cremen nu i kog og koges i et par minutter til den tykner. Tag cremen af varmen og tilsæt vaniljesukker. Hæld cremen i en stor bøtte eller et lille ovnfast fad, hvor du kan brede cremen lidt ud. Dæk cremen med husholdningsfilm direkte på overfladen og sæt den i køleskabet, så den kan køle helt ned.

Hak chokoladen i let grove stykker. Pisk fløden til en let flødeskum. Pisk cremen op så den bliver klumpfri. Tilsæt lidt af flødeskummet til cremen og bland det godt rundt. Tilsæt chokoladestykkerne og resten af flødeskummet. Vend det rundt.

Samling af kagen
Læg en bund på dit serveringsfad og dryp den med appelsinsaft. Kom halvdelen af kagecremen over bunden. Dæk hele overfalden med bananer og blåbær. Læg bund nr. 2 oven på og gentag med appelsinsaft, kagecreme, bananer og blåbær. Den sidste bund får også appelsin og lægges oven på. Pak kagen og fadet ind i husholdningsfilm og sæt kagen i køleskabet til dagen efter.

Pyntning
Bland marcipan sammen med glukosesirup, flormelis og ca. 2 1/2 tsk blåbærstøv. Tilsæt evt. mere blåbærstøv, hvis du synes farven ikke er dyb nok. Sørg for hele tiden at have lidt flormelis på din arbejdsflade, så dit marcipan ikke klistrer fast. Mål omkreds og højde af din kage og rul båndet ud efter disse mål. Skær båndet til og rul det løst sammen. Sæt båndet op på siden af din kage og rul det omkring kagen. Skær båndet til, så de to ender passer sammen.

Rør flormelis blandet med blåbærstøv op med vand, så du får en rimelig tyktflydende glasur. Fordel forsigtigt glasuren over kagen med bagsiden af en ske. Pynt med blåbær rundt i kanten og bland en hvid glasur op til evt. at skrive med.