Koldskål som min mor lavede det, da jeg var barn. Den er uden æg og blot med skøn vanilje som en lækker smagsgiver på en varm sommerdag.

Koldskålen kan naturligvis serveres med lige dét tilbehør, som du elsker: kammerjunker, tvebakker eller som her havregrynsdrys. Du kan også tilsætte en kugle is i hver tallerken, hvis nu det er en ekstra varm dag.
Sødmen i en koldskål kommer lidt an på, hvad der serveres til. Spiser du den med havregryndsdrys, så behøver koldskålen ikke være så sød, men er det med kammerjunker eller især tvebakker, så må den gerne være sødere, så tilsæt lidt mere sukker til opskriften.

4 personer

Ingredienser

  • 1/2 L ymer eller tykmælk
  • 80 g sukker
  • 1 tsk vaniljepasta
  • 1 L kærnemælk
Havregrynsdrys
  • 150 g havregryn
  • 140 g sukker

Fremgangsmåde

Koldskål:
Kom ymer, sukker, vaniljepasta og kærnemælk i en stor skål og rør det godt rundt. Sæt det i køleskabet i min. 1/2 time (så kan vaniljesmagen nå at udvikle sig) eller til når du skal bruge det. Så er det klar til servering.

Havregrynsdryssen:
Bland havregryn og sukker og hæld det på en varm pande (min stod på induktion stod på 6 ud af 9). Rør konstant rundt i havregrynene, da det lige pludselig går hurtigt med sukkeret. Hvis der opstår sukkerklumper, så pres let ned med skeen du rører med, så de smelter igen. Rør til havregrynene er blevet godt gyldne. Hæld dem over i en bred skål og lad dem køle helt af. Rør enten i dem en gang i mellem eller lad dem klumpe sig sammen og bræk det i stykker, når de er kolde.