En anderledes juledessert kunne være denne risalamandeis. Det er en is lavet på risengrød og masser af lækker vanilje, serveret med mandler og kirsebærsauce.

Det ville også sagtens kunne være en lækker sommerdessert, hvis man udskiftede kirsebærerne med en syrlig frugtsauce, f.eks. hindbær, passionsfrugt eller hvilken sommerfrugt man nu lige er til.

Husk at forberede din ismaskine. Min skal i fryseren 24 timer før brug, så husk at få sat din maskine i fryseren. Har du ikke en ismaskine, så hælder du blot ismassen i den ønskede beholder, sætter den i fryseren og rører i den ca. 1 gang i timen indtil isen begynder at blive fast.

6 personer

Ingredienser

Risengrød
 • 50 g grødris
 • 0,75 dl vand
 • 3,75 dl sødmælk
 • 1 knsp salt
Iscreme:
 • 2,25 dl sødmælk
 • 2 æggeblommer, stuetemperatur
 • 1 stang vanilje
 • 85 g sukker
 • 1,25 dl piskefløde
 • 1/4 tsk fint salt
 • 1/2 tsk vaniljepasta

Desuden:

 • 75 g mandler, smuttede og hakkede
 • Kirsebærsauce (eller anden frugtsauce)

Fremgangsmåde

Risengrød:

Kog ris og vand op i nogle minutter til vandet er næsten absorberet. Tilsæt mælken og kog grøden i ca. 40 min. til den er fast. Tag evt. låget af i de sidste 5 min. På den måde bliver grøden fastere. Tilsæt salten og rør godt rundt. Sæt grøden til side, mens iscremen forberedes.

Iscreme:

Varm sødmælken forsigtigt op i en gryde til det simrer svagt.

Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Gem den tomme vaniljestang. Bland dem med en smule af sukkeret. Pisk æggeblommer, sukker og vaniljesukker til det er lyst og sejt. I en tynd stråle hældes mælken i æggesnapsen, mens der piskes hele tiden.

Hæld det hele tilbage i gryden sammen med fløden, saltet, vaniljepastaen og den tomme vaniljestang. Varm det forsigtigt op til det tykner lidt (det skal blot blive siddende på bagsiden af en træske i et tyndt lag). Det må IKKE koge. Det tager ca. 6-8 minutter. Har du et termometer kan du måle efter temperaturen 82-83 grader varm.

Fisk vaniljestangen op. Hæld iscremen i en blender og tilsæt risengrøden. Blend til det er helt fint og hæld massen igennem en sigte. Sigten skal helst være tom efter sigtning. Hæld isen i en beholder og sæt den i køleskabet til dagen efter.

Hæld isen på ismaskinen og kør den til den er en fast softice (tjek specifikationerne for din ismaskine). Har du ikke en ismaskine så se fremgangsmåde ovenfor.

Kom isen i en beholder og frys den i min. fire timer.

Ved servering

Tag isen ud af fryseren og sæt den i køleskabet 1/2-1 time før servering, så den er nemmere at lave et pænt scoop.

Placer isen på en “bund” af smuttede, hakkede mandler og pynt tallerkenen med kirsebærsauce.