Mostly

Gulerodsbrud fra Amo

Udskriv | Udskriv uden billede

5. okt 2013

Gulerodsbrud

Jeg arbejdede for et par år siden hos Wendorff i Odense og de har nogle rigtig dejlige gulerodsbrud (blandt andet!). Jeg var helt vild med dem, da jeg arbejdede der, men som det tit sker, når der er noget, der er rigtig godt, så får man spist for meget af det og man bliver lidt træt af det. Men men men, nu er det ved at være et godt stykke tid siden (faktisk flere år, tror jeg), at jeg har fået et gulerodsbrud sidst. Forleden meldte cravingen sig så og jeg fandt denne lækre opskrift.

Jeg så et afsnit af Den Store Bagedyst fra Storbritannien for lidt siden (det er de begyndt at sende her i Sydney, så nu er der hele to omgange bagedyst om ugen: dansk og britisk – iøvrigt med samme opstart og melodi) og der skulle de lave brød. Den ene dommer fortalte så en deltager, at man først skulle komme sit fyld i dejen, når den havde hævet en gang. Det har jeg aldrig hørt om før, men synes det lød interessant og gik på jagt efter en opskrift på gulerodsbrud med denne metode. Jeg fandt en opskrift fra Amos Året Rundt, hvor fyldet først skulle kommes i efter hævningen. Den måtte jeg prøve.

Gulerodsbrudene minder utrolig meget om Wendorffs. Fra første bid følte jeg, at jeg pludselig stod bag disken hos Wendorff omgivet af travlhed og søde mennesker. Fantastisk!

Fremgangsmåden er simpel nok, men ikke helt som jeg plejer at gøre, når jeg bager boller. Du laver dejen og lader den hæve i 1 time. Så tilsætter du gulerødder, solsikkekerner og æg og skærer det ind i dejen med en kniv. Det føltes lidt bizart, men også meget sjovt Brudene skulle så hæve i endnu en time, men det var simpelthen så varmt i vejret her den dag, jeg bagte dem, at de kun fik ca. 20 minutter, da jeg var bange for, at gæren ville dø – og jeg ønskede heller ikke at de blev større end de allerede var (som faktisk var for stort). Opskriften siger, at du får 12 brud, men de var meget store, så næste gang vil jeg nok lave omkring 15 stykker.

Ingredienser

  • 50 g gær
  • 5 1/2 dl lunkent vand
  • 75 g sukker
  • Ca. 1 kg hvedemel (Jeg brugte kun omkring 700-800 g)
  • 15 g groft salt
  • 75 g blødt smør
  • 2 æg
  • 150 g solsikkefrø
  • 4 revne gulerødder, 2 fint- og 2 groftrevne
  • Mælk til pensling

Fremgangsmåde

Opløs gæren i vandet. Tilsæt sukkeret og lidt mel. Tilsæt så salt. Gradvist kommes mere mel i indtil dejen er til at håndtere. Hæld dejen ud på et melstrøget bord og spred den lidt ud. Skær smørret ud i mindre stykker og fordel dem på dejen. Nu ælter du smørret ind i dejen. Det tager lidt tid: 6-8 minutter. Mens du ælter tilsætter du mere mel. Når dejen er elastisk og slipper fingrene, er den færdigæltet. Stryg mere mel på bordet og læg dejen ovenpå. Dæk den med et fugtigt viskestykke og lad den hæve i 1 time.

Mens dejen hæver, kan du rive gulerødderne. Pres så meget væske ud af de revne gulerødder som muligt. Når timen er gået laver du en fordybning i dejen (den skal være ret stor). Ned i fordybningen kommes æg, solsikkefrø og gulerødder. Luk så dejen op omkring fyldet. Med en kniv skærer du nu fyldet ind i dejen. Den bliver ikke glat. “Form” dine rustikke brud med dine hænder og sæt dem på en bageplade med bagepapir. Lad dem så hæve i 1 time mere.

Forvarm din ovn til 200 graders varmluft. Pensl dine brud med lidt mælk før de ryger i ovnen. Lad dem bage i 15-20 minutter, eller til de er gyldne på både top og bund. Afkøl dem på en rist.

Gulerodsbrud Gulerodsbrud Gulerodsbrud Gulerodsbrud Gulerodsbrud Gulerodsbrud Gulerodsbrud Gulerodsbrud Gulerodsbrud

Skriv din kommentar

Formatterings vejledning

×

Du kan bruge textile markup til at formatere din kommentar

Du skriver Du ser
tekst *fed* tekst fed
tekst _kursiv_ tekst kursiv
tekst +understreget+ tekst understreget
"Google":http://google.com Google

Svar venligst på følgende spørgsmål.