Mostly

La Glaces H.C. Andersen Kage

Udskriv | Udskriv uden billede

2. mar 2014

HCA Kage

I julegave var jeg så heldig at få to opskriftsbøger fra La Glace. Til min fødselsdag i sidste måned skulle en af dem jo afprøves. Jeg blev enig med mig selv om, at det skulle være H.C. Andersen kagen med citronmousse, hindbærsmør og hasselnøddebunde. Mums!

Jeg har været på La Glace mange gange, men vælger af en eller anden grund altid samme kage: Forårskagen. Den er der desværre ikke opskrift på i de to bøger. Men så er der jo mulighed for at prøve noget nyt. Jeg er altid blevet lidt afskrækket af H.C. Andersen kagen, fordi der er stjerneanis i hindbærsmørret. Det blev dog slet ikke noget, jeg skulle bekymre mig om, da jeg selv skulle lave den, for jeg kunne simpelthen ikke opdrive det. “Nej, det har vi kun til jul”, lød meldingen. Nå.. Jeg havde ikke hele dagen til at styrte i specialforretninger, så det måtte vi undvære. Og det gør bestemt heller ikke noget. Smagen er skøn: den syrlige citronmousse og det søde hindbærsmør sammen med strukturen fra hasselnøddebunden. Jo jo, næste gang jeg er på La Glace må jeg jo prøve originalen.

Desuden er bøgerne bestemt anbefalelsesværdige!

Jeg skriver opskriften, som jeg lavede den – altså uden stjerneanis. La Glace pynter kagen med hvide chokoladetrekanter, men det syntes jeg ikke lige var nødvendigt.

12 personer

Ingredienser

Bunde

  • 6 æggeblommer
  • 1 æg
  • 6 æggehvider
  • 125 g + 75 g sukker
  • 150 g finthakkede hasselnøddekerner
  • 1 tsk mel
  • Smør og rasp (til springformen)

Hindbærsmør

  • 1 1/3 dl ren hindbærsaft
  • 4 pasteuriserede æggeblommer
  • 4 pasteuriserede æggehvider
  • 125 g sukker
  • 50 g blødt smør
  • 2 blade husblas

Citronmousse

  • 3 pasteuriserede æggeblommer
  • 50 g + 25 g sukker
  • 1 økologisk citron, skal og saft
  • 3 blade husblas
  • 1 pasteuriseret æggehvide
  • 3 dl fløde

Pynt

  • F.eks. friske eller frysetørrede hindbær, hakkede pistacienødder eller hasselnødder

Fremgangsmåde

Smør en 24 cm springform og drys den med rasp. Kom godt op ad siderne med både smør og rasp. Bunden hæver meget under bagningen. Forvarm ovnen til 150 grader.

Pisk æggeblommer og det hele æg luftigt og hvidt med 125 g af sukkeret. Vend hasselnødderne i.

Pisk æggehviderne meget stive, mens du gradvist tilsætter de sidste 75 g af sukkeret.

Vend lidt ad gangen af de stive æggehvider i æggeblommemassen. Si melet i massen og vend det forsigtigt rundt. Hæld massen i springformen. Bag den i 35-40 minutter.
Så snart den tages ud af ovnen, vendes springformen på hovedet. Jeg lod den afkøle lidt før jeg løsnede formen. Lad den afkøle helt. Skær bunden i to, når den er helt afkølet.

Hindbærsmør:
Kog hindbærsaften op og lad den simre i et par minutter. Læg husblassen i blød i koldt vand.

Pisk æggeblommer og -hvider luftigt og hvidt med sukkeret. Hæld stille den varme saft i æggemassen, mens du pisker ordentligt til. Hæld massen i en gryde og lad den varme op til lige under kogepunktet. Det må ikke koge. Hæld massen gennem en si og tilsæt det bløde smør lidt efter lidt.

Smelt husblassen over vandbad og rør det ind i hindbærsmørret.

Læg den store bund i springformen. Hæld hindbærsmørret over bunden og sæt kagen på køl indtil smørret er stivnet.

Citronmousse:
Pisk æggeblommerne luftige og hvide med 50 g sukker. Tilsæt citronskal.

Smelt husblassen over vandbad i citronsaften. Tilsæt langsomt den lunkne husblas til æggeblommerne, mens du pisker.

Pisk æggehviden stiv med 25 g sukker. Pisk fløden stiv i en anden skål. Vend forsigtigt æggehvide og flødeskum i æggeblomme/citronblandingen.

Placer den anden bund oven på hindbærsmørret og hæld citronmoussen over. Sæt igen kagen på køl til citronmoussen har sat sig.

Pynt kagen lige før servering.

HCA Kage HCA Kage HCA Kage HCA Kage HCA Kage HCA Kage HCA Kage

Kommentarer

Morten 18. jul 2014

Det lyder lækkert! I opskriften lader de 3 stjerneanis “trække lidt” i hindbærsaften, hvordan er forskellen i smagen?
Mvh. Morten

MostlyCakes 17. aug 2014

Hej Morten. Beklager det sene svar! Har holdt en lille ufrivillig pause fra bloggen, mens mit nye køkken blev lavet. Stjerneanis giver lidt lakridssmag til kagen :)
Mange hilsner Merete.

camilla 16. mar 2015

Kan man bruge hvilken som helst form til bundene eller skal man kunne løsne kagen med redskaber mvh camilla

MostlyCakes 22. mar 2015

Hej Camilla.
Jeg har bagt kagebunden i en springform. Du skal jo vende formen på hovedet, når den kommer ud af ovnen og stadig kunne få formen af kagebunden inde i. Hvis du har tillid til, at du kan smøre formen godt nok til, at du kan løfte formen af, når den er blevet vendt på hovedet, vil du sagtens kunne bage den i en almindelig fast form. Jeg ville dog nok holde mig til springformen. Den er nemmere at få af, fordi den kan løsnes, når den ligger der på hovedet. Men husk stadig at smøre springformen godt, så kagebunden slipper :)
Mange hilsner Merete.

Mie 20. nov 2015

Hej, jeg faldt lige over denne opskrift, som jeg overvejer at prøve til min datters fødselsdag næste weekend.

Når du skriver ren hindbærsaft- er det så købt koncentreret saft med sukker? Eller er det den saft der kommer ved at koge, mose og filtrere hindbær uden sukker?

Mvh
Mie

Merete Staun Knudsen 20. nov 2015

Hej Mie

Tak for kigget!

Det er saft fra bær, der er kogt uden sukker og presset gennem en si :)

God fornøjelse med kagen og tillykke med datteren.

Mange hilsner, Merete.

Mie 23. nov 2015

Hej

Mange tak for hurtigt svar. Ved du hvor lange gr bær der skal til for at give den rette mængde saft?

Mvh Mie

Merete Staun Knudsen 23. nov 2015

Hej Mie

Jeg plejer at få ca. 2 dl ud af 3-400 g hindbær (dem fra frost) :)

Mange hilsner, Merete.

Karina Storgaard 3. apr 2016

Skal husblassen ligge i blød først inden du varmer den over vandbad?
Mvh Karina

Merete Staun Knudsen 3. apr 2016

Hej Karina.

Ja, det skal den. Den skal ligge i blød i ca. 10 minutter :)

Mange hilsner
Merete.

Bonnie 16. apr 2016

Hej Merete
Jeg skal lave to til en stor fest. Kan man godt lave kagen dagen før eller måske bare bundene? Eller er det bedst at lave på dagen?
Venlig hilsen Bonnie

Merete Staun Knudsen 16. apr 2016

Hej Bonnie

Du kan sagtens lave kagerne færdige dagen før :) God fornøjelse!

Mange hilsner
Merete.

Janni S. Knowles 22. jan 2017

Faldt over din kage, da jeg var på udkig efter en citron mousse. Og på et af dine billeder kan man se din kog bog holder <3 Hvor har du den fra???
Mange hilsner
Janni.

Merete Staun Knudsen 22. jan 2017

Hej Janni.
Tak for besøget :) Det er faktisk et billede fra min mors køkken og hun mener, at hun har købt den i Inspiration, men det er ved at være nogle år siden.
Fortsat god søndag!
Mange hilsner
Merete.

Ann Sophie 11. apr 2017

Hej Merete

Jeg er ligeledes faldet over dit indlæg her i forbindelse med en søgning på citronmousse :) Ved du om de forskellige dele ville kunne holde sig et par dage på køl?

Vh Ann Sophie

Merete Staun Knudsen 16. apr 2017

Hej Ann Sophie
Undskyld den lange svartid. Har været på ferie. Kagen vil godt kunne holde sig et par dage på køl (når den er lagt sammen), men jeg ville tidligst lave den dagen før for at holde på friskheden.
Mange hilsner
Merete.

Rina 19. dec 2017

Hvorfor skal springformen vendes på hovedet?

Merete Staun Knudsen 19. dec 2017

Hej Rina.
Det er for, at kagen ikke falder for meget sammen i midten.
Mange hilsner
Merete.

Rina 20. dec 2017

Mange tak for svar.
Kommer til at prøve den som nytårsdessert. Kryds fingre ;)

Merete Staun Knudsen 20. dec 2017

Hej Rina

Det vil jeg gøre :) Rigtig god fornøjelse!

Louise 14. okt 2018

Hej
Til bunden kan man bruge pasteuriserede ægge blommer og hvide?

Merete Staun Knudsen 14. okt 2018

Hej Louise.
Ja, det kan du sagtens.
Mange hilsner
Merete.

Skriv din kommentar

Formatterings vejledning

×

Du kan bruge textile markup til at formatere din kommentar

Du skriver Du ser
tekst *fed* tekst fed
tekst _kursiv_ tekst kursiv
tekst +understreget+ tekst understreget
"Google":http://google.com Google

Svar venligst på følgende spørgsmål.