Mostly

Sachertorte

Udskriv | Udskriv uden billede

20. apr 2014

Sachertorte

Til vores påskefrokost hos min mormor besluttede jeg at lave en kage. I lang tid har jeg haft lyst til at lave Sachertorte; den luksuriøse østrigske chokoladekage med abrikosfyld. Det her var den perfekte lejlighed.

I gymnasiet var jeg i Wien med min klasse og, selvfølgelig, besøgte vi en masse af Wiens berømte cafeer for at smage deres skønne kager. Jeg havde aldrig hørt om Sachertorte før, men min gode veninde Rikke gjorde, så hun sørgede for, at vi fik den smagt. Den var så lækker. Og med undtagelse af en gang i Kuala Lumpur (af alle steder) har jeg ikke smagt Sachertorte siden. Så det var da også på tide

Til dekorationen blev jeg inspireret af en kage fra min bager, Wendorff: deres påskekage dette år er en kage overtrukket med chokolade og dekoreret med små påskeæg og chokolade strimler rundt om dem som en rede. Normalt skriver man jo ‘Sacher’ på en Sachertorte.

Chokoladeganache er og bliver min ærkefjende, åbenbart. Jeg har simpelthen ikke tålmodighed til at den chokolade smelter. Og pga. alle de tv shows jeg har set hvor folk fejler med deres ganache, går jeg i panik og begynder at tilsætte mere varme. Det resulterede, selvfølgelig, i en ødelagt ganache, som ville have været perfekt, havde jeg bare holdt mig til opskriften! Dumt! Nå… øvelse gør mester. Jeg må bare blive ved med at lave kager med ganache indtil det lykkes for mig!

Opskriften er fra Mette Blomsterberg og Den Store Bagedyst. Den originale opskrift bruger mere ganache end jeg har skrevet her (400 g chokolade og 4 dl fløde), men det var ikke nødvendigt, især fordi jeg ikke skulle skrive på kagen.

12 personer

Ingredienser

Sacherbunde:

 • 175 g marcipan, stuetemperatur
 • 7 æggeblommer, stuetemperatur
 • 100 g mørk chokolade, 70 %
 • 7 æggehvider, stuetemperatur
 • 150 g sukker
 • 100 g mel
 • 30 g kvalitets kakaopulver
 • 1 tsk bagepulver

Abrikosmarmelade:

 • 200 g tørrede abrikoser
 • 1 vaniljestang
 • 100 g sukker
 • 3 dl vand
 • 1/2 økologisk citron (saft og skal)

Chokoladeganache:

 • 300 g mørk chokolade, 56 %
 • 3 dl fløde

Pynt:

 • 25-50 g hvid chokolade, finthakket
 • Farverige dragée æg, f.eks. Anton Berg

Fremgangsmåde

Beklæd bunden af en 24 cm springform med bagepapir. (eller brug en kagering på et stykke bagepapir). Smør ikke siderne, ellers risikerer du bare, at dejen glider ned. Forvarm ovnen til 170 grader.

Sørg for at have en ren bordplade eller skærebræt. Skær marcipanen i mindre stykker og tilsæt en æggeblomme. Så er bare i med nallerne: bland marcipan og æg sammen. Tilsæt hele tiden mere æggeblomme indtil det hele er blandet ind i marcipanen. Det er lidt noget snask at stå med, men sådan er det så: vi vil ikke have marcipanklumper i den færdige kage. Kom massen over i en stor skål. Husk at få det på fingrene med.

Smelt chokoladen over vandbad til den er 55 grader varm.

Pisk imens æggehviderne stive med sukkeret. Det skal blive til en dejlig sej marengs.

Bland chokoladen i marcipan/blomme massen. Tilsæt en smule marengs og vend det forsigtigt i. Fortsæt med at vende lidt marengs ad gangen i dejen.

Bland mel, kakao og bagepulver i en anden skål og sigt det i dejen lidt efter lidt. Vend det forsigtigt rundt. Når dejen er glat, hælder du den i springformen.

Bag kagen i 30-40 minutter. Den må endelig ikke overbages, da den så bliver tør.

Tag kagen ud af ovnen og vend den straks på hovedet på en bageplade for at gøre toppen flad. Lad kagen køle i formen.

Abrikosmarmelade:
Skær abrikoserne i halve og læg dem i en kasserolle. Del vaniljestangen og skrab kornene ud. Bland kornene med lidt sukker for at skille kornene fra hinanden. Kom vaniljesukkeret og resten af sukkeret i gryden sammen med den tomme vaniljestang, vand, citronsaft og -skal. Bring ingredienserne i kog og lad det simre under låg i omkring 15 minutter ved middel varme.

Hæld abrikosblandingen up i en blender og blend det til marmelade. Lad det stå og køle på bordet.

Når kagen er kold deles den i to lige store bunde. Placer den underste bund på et stykke kagepap eller bunden af din springform. Fordel 2/3 af abrikosmarmeladen over den. Læg toppen på og smør resten af marmeladen på toppen og siderne af kagen. Sæt kagen på køl.

Chokoladeganache:
Tag kagen ud af køleskabet og sæt den på en rist over en bradepande.

Hak chokoladen fint.

Varm fløden op til 80 grader. Hæld halvdelen af fløden over chokoladen. Rør rundt for at begynde smeltningen. Hæld lidt varm fløde i ad gangen og rør indtil chokoladen er smeltet og ganachen er glat og skinnende.

I et hurtigt tag hældes ganachen ud over kagen. Brug en palet til at glatte ganachen ud. Bank let risten mod bradepanden, så det sidste ganache løber ned på plads. Løft kagen (hva. din stabilisator; kagepappet eller springformbunden) og ret den nedre kant på kagen til med din palet. Sæt kagen på et smukt fad.

Dekoration:
Temperer hvid chokolade: smelt halvdelen af den hvide chokolade til den når 48-50 grader. Hæld 2/3 af det over den resterende chokolade og lad det smelte sammen.

Skær et stykke kageplastik ud og smør den hvide chokolade ud til en aflang “streg”. Kør en gaffel eller lignende gennem chokoladen. Sno plastikken lidt rundt og lad chokoladen tørre. Sæt noget på plastikken, der holder den fast i den snoede form.

Fjern plastikken og knæk chokoladen i mindre stykker, mens du fjerner plastikken.

Placer tre farverige påskeæg på kagen og læg hvid chokolade rundt om som en rede.

Sachertorte Sachertorte Sachertorte Sachertorte Sachertorte Sachertorte Sachertorte Sachertorte Sachertorte Sachertorte

Skriv din kommentar

Formatterings vejledning

×

Du kan bruge textile markup til at formatere din kommentar

Du skriver Du ser
tekst *fed* tekst fed
tekst _kursiv_ tekst kursiv
tekst +understreget+ tekst understreget
"Google":http://google.com Google

Svar venligst på følgende spørgsmål.