Mostly

En Brunsviger fra en Ægte Fynbo

Udskriv | Udskriv uden billede

28. jun 2013

Brunsviger

Når jeg nu er Fynbo, må det første indlæg på denne blog jo selvfølgelig være en opskrift på brunsviger. Ærkefynboer synes jo ikke, der er noget bedre end en god brunsviger. Godt med snask og sødme. I min familie er vi store brunsviger fans og har altid brugt denne opskrift. Den er efterhånden blevet delt ud til flere venner, som også synes, at den bare er den bedste. Og så passer brunsviger til alle tidspunkter på dagen.

Der er forskellige måder at håndtere en brunsviger på. Når det kommer til dejen, så kan man tilsætte lidt kardemomme og man kan vælge enten at smelte smørret (eller tilsætte olie) eller ælte blødt smør i.

Med hensyn til remoncen, så plejer vi at sammenkoge ingredienserne (ikke overlang tid, men bare lige til de er smeltet godt sammen i gryden) og hælde dem ud over den hævede dej, men man kan også vælge at røre ingredienserne sammen i en skål og smøre den ud over kagen. Hvis man vil give sin remonce et twist kan man komme 1/2-1 tsk kanel eller korender i remoncen. Hvis man ikke kan få sukker nok, kan man også drysse yderligere brun farin ud over kagen før den bages.

Nogen påstår, at man skal have kagecreme på sin brunsviger, men det vil jeg nu holde mig langt væk fra.. Til gengæld laver jeg gerne lidt ekstra snask

Jeg skriver opskriften her, som jeg plejer at lave den.

Ingredienser

Dej:

  • 40 g gær
  • 2,5 dl lunkent mælk (eller vand)
  • 40 g sukker
  • 1/2 tsk salt
  • 30 g smeltet eller blødt smør (eller 1 spsk olie)
  • ca 300-400 g hvedemel (dejen må ikke blive for tør)

Remonce:

  • 100 g smør
  • 200 g brun farin
  • 1 spsk lys sirup

Fremgangsmåde

Lun mælken til den er lillefinger-varm og opløs gæren heri. Det er meget vigtigt, at mælken ikke er for varm for ellers ødelægges gæren. Tilsæt resten af ingredienserne i nævnte rækkefølge og ælt godt til dejen slipper fingrene og er glat. Hvis nødvendigt tilsættes mere mel. Læg dejen i en skål og dæk den med et fugtigt klæde. Dejen hæver i 20 min.

Imens blandes ingredienserne til remoncen. Hvis du ønsker en flydende remonce, lægges alle ingredienserne i en kasserolle og smeltes. Husk at røre og ikke give det for stærk varme, da det godt kan brænde på. Hvis du ønsker at smøre remoncen ud blandes ingredienserne i en skål.

Efter hævningen tages dejen ud på bordet og æltes godt. Beklæd da en 22×30 bageform eller 22 cm springform med bagepapir eller smør den med smør. Dejen kan enten rulles ud på bordet og transporteres via kagerullen over i bageformen eller mases ud i formen. Jeg må jo indrømme, at jeg tyer til sidstnævnte. Lad dejen hæve i ca. 15 min. under et fugtigt klæde. Lav huller med fingeren i den hævede dej og fordel remoncen over dejen i formen. Dejen efterhæver nu i ca. 5 min. (eller til ovnen er varmet op) dækket af et fugtigt klæde. Sørg for at klædet ikke falder ned på remoncen. Forvarm ovnen til 200 grader, mens kagen hæver.

Bag brunsvigeren i 15-20 min. Kagen skal slippe bagepapiret eller formen i siderne. Hold lidt øje med kagen hen mod slutningen, da vi ikke vil have branket sukker på toppen.

Server brunsvigeren lun og til en god kop te eller kaffe.

Brunsviger Brunsviger Brunsviger Brunsviger Brunsviger Brunsviger Brunsviger Brunsviger Brunsviger

Skriv din kommentar

Formatterings vejledning

×

Du kan bruge textile markup til at formatere din kommentar

Du skriver Du ser
tekst *fed* tekst fed
tekst _kursiv_ tekst kursiv
tekst +understreget+ tekst understreget
"Google":http://google.com Google

Svar venligst på følgende spørgsmål.