Mostly

Semlor

Udskriv | Udskriv uden billede

8. feb 2015

Semlor

Folk poster billeder og skriver side op og side ned om de svenske fastelavnsboller, semlor, så dem måtte jeg da også prøve. Nu er det jo snart fastelavn, så det var meget nærliggende at afprøve semlor netop nu. Jeg var meget spændt på dem, da jeg syntes det lød lidt spøjst at det “bare” er en bolle med flødeskum. Men det er det jo så heller ikke Man skal ikke kimse ad, hvad marcipan kan gøre for en bolle med flødeskum!
Jeg var så i midlertid lidt i tvivl om de nu så faktisk også smager sådan i Sverige. Vi var så heldige at få besøg af min lillebror og hans svenske kæreste, så hun måtte lige agere dommer for smagen af mine semlor. De blev godkendt

Jeg havde på forhånd tænkt lidt over om der skulle noget marmelade i, men valgte så at lade være. Nu skulle jeg jo smage den ægte semlor. Jeg læste mig til, at i Norge laver de dem med marmelade i. Det kan dog let ende i smagsforvirring, da der er kardemomme i bollen. Jeg kunne ikke rigtig finde ud af hvilken, hvis nogen, marmelade jeg synes ville gå godt til bollen. Måske den bare er fin som den er.

Jeg kunne nok godt finde på at fylde bollerne med kagecreme engang. Selve bollen er rigtig lækker og let og vil kunne fungere godt til en klassisk kagecreme. Det kunne også være et alternativ til andre mere fede (smørrige) fastelavnsboller eller de lidt for smørfattige, som bare ender med at være kedelige og ligegyldige.

Det eneste lidt negative ved disse boller er dog, at de ikke holder sig super godt. Jeg bagte dem i går og allerede i dag, synes jeg, de var blevet lidt tørre.

Opskriften er fra Arlas svenske hjemmeside. Jeg fik 10 stk. af denne portion. Opskriften siger 12 og nogle skriver, at de bliver meget store, så man burde lave 18 i stedet. Jeg synes nu, de 10 jeg lavede fik en fin størrelse.

10-12 stk.

Ingredienser

  • 75 g smør
  • 2 dl mælk
  • 25 g gær
  • 1 æg
  • 1/2 dl sukker
  • 1 knsp salt
  • 1/2 tsk kardemomme
  • 6 + 1 dl hvedemel
  • 2 tsk bagepulver

Fyld

  • 1/2 dl mælk
  • 75 g marcipan (jeg ved ikke præcist, hvor meget jeg kom i, men det var mere end 75 g)
  • 3-4 dl piskefløde
  • flormelis

Fremgangsmåde

Smelt smørret og tilsæt mælken. Lad det varme op til det er “lillefinger-varmt”. Smuldr gæren i en skål og hæld smør og mælk over. Opløs gæren og tilsæt så æg, sukker, salt og kardemomme. Tilsæt 6 dl mel og arbejd godt med dejen. Den er nu ret flydende, men sådan skal den være. Dæk skålen med et fugtigt klæde og lad dejen hæve i 30 minutter.

Bland den sidste deciliter mel med bagepulveret og ælt det ind i dejen. Form nu 10-12 boller og sæt dem på en bageplade. Lad dem hæve igen under et fugtigt klæde i 20 minutter. Imens forvarmes ovnen til 225 grader.

Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag dem midt i ovnen i ca. 10 minutter (afhængig af størrelse). De skal blive fint gyldne på toppen. Tag bollerne ud og afkøl dem på en rist.

Toppen skæres af de kolde boller og underdelen udhules. Indmaden fra bollerne blandes med revet marcipan og mælk. Fyld nu bollerne op igen. Pisk fløden og sprøjt dem ud på hver bolle. Læg “låget” på bollerne igen og sigt flormelis udover.

Velbekomme!

Semlor Semlor

Skriv din kommentar

Formatterings vejledning

×

Du kan bruge textile markup til at formatere din kommentar

Du skriver Du ser
tekst *fed* tekst fed
tekst _kursiv_ tekst kursiv
tekst +understreget+ tekst understreget
"Google":http://google.com Google

Svar venligst på følgende spørgsmål.