Mostly

Koldhævede Havregrynsboller

Udskriv | Udskriv uden billede

17. feb 2015

havregrynsboller

D. 23. januar blev jeg mor til en skøn lille pige, Ella. I næste uge skal min mødregruppe mødes for første gang og det skal være hjemme hos mig, så jeg har været lidt i tænkeboks omkring, hvad jeg skulle servere. Min første tanke var selvfølgelig kage af en art, men det er nok bedst at finde ud af, hvordan de andre har det med sukker osv., før jeg begiver mig ud i det. Der findes jo mange holdninger til netop sukker (og ja, vi taler den helt hvide slags). Istedet fandt jeg så disse boller fra Sundhedsstyrelsens bog Mad til Spædbørn og Småbørn. Det smarte er jo, at de er langtidshævede, så de skal blot bages om formiddagen og lillepigen og jeg behøver ikke alt for tidligt op. Desuden behøver man faktisk ikke røre ved dejen med fingrene (hvis man bruger køkkenmaskine), hvilket også kan være meget smart, hvis der er en, der pludselig bliver utilfreds

Opskriften er til små børn, så de skriver at der bliver 10-12 stk, men hvis de skal laves til voksne bliver der nok nærmere 8-10 mellemstørrelse boller af opskriften.

Bollerne kan også laves i løbet af dagen. De skal bare koldhæve i 8-10 timer.

8-10 boller

Ingredienser

  • 15 g gær
  • 3 1/2 dl koldt vand
  • 1 tsk salt
  • 1 spsk sukker
  • 1 spsk blødt smør (eller olie)
  • 100 g havregryn
  • 350-400 g hvedemel
  • mælk til pensling

Fremgangsmåde

Aftenen før:
Rør gæren ud i vandet og tilsæt resten af ingredienserne. Start med 350 g mel – dejen må ikke blive for tør, da den skal have noget fugt at arbejde med natten over. Dejen skal dog være fast. Rør dejen sammen på en køkkenmaskine. Dæk skålen med låg eller lignende og sæt den i køleskabet natten over.

Næste morgen:
Med to spiseskeer sættes bollerne på en plade med bagepapir. Bollernes udseende bliver noget rustikt på denne måde, men du kan godt få dem mere glatte ved at forme dem lidt mere med skeerne.

Lad nu bollerne hæve i 10 minutter under et fugtigt klæde. Imens kan du forvarme ovnen til 200 grader.

Pensl bollerne med lidt mælk og bag dem i 20-30 minutter, eller til de er gyldne (Tiden afhænger af den størrelse boller du laver. Bollerne skal dog blive gyldne for at blive sprøde).

havregrynsboller havregrynsboller havregrynsboller

Skriv din kommentar

Formatterings vejledning

×

Du kan bruge textile markup til at formatere din kommentar

Du skriver Du ser
tekst *fed* tekst fed
tekst _kursiv_ tekst kursiv
tekst +understreget+ tekst understreget
"Google":http://google.com Google

Svar venligst på følgende spørgsmål.