Kærligheden til Kager

Tips og tricks

Her er lidt tips og tricks, der kan hjælpe dig på vej i din bagning.

Kend din ovn

Selvom en opskrift siger, at en kage skal bages i 30 min. kan det svinge meget fra ovn til ovn. Et eksempel er min egen ovn, hvor kagerne som regel lige skal have lidt ekstra eller den maksimalt angivne tid. 

Hvornår er en kage bagt færdig?

Du kan enten tjekke med en kødnål eller et træspyd og følger der våd dej med nålen/spyddet op skal kagen have lidt ekstra. Der må som regel gerne være lidt fugtige krummer på nålen/spyddet. Det viser blot, at din kage er dejligt svampet. 

En anden metode er, at du kan give kagen et let tryk på midten og hvis kagen rejser sig igen, så er den færdigbagt. Dette duer dog ikke til f.eks. brownies, der ikke udvikler samme svampede konsistens som almindelige kager, men er mere fast.

Kagens kemi

Når du bager en kage sker der faktisk en kemisk reaktion i din røreskål samt i ovnen. Det er derfor vigtigt at holde sig til præcise mål, du læser i en opskrift. 

  • Mel og æg = struktur
    • Holder kagen sammen. 
    • For meget giver en sej og tør kage. 
  • Fedt og sukker = blødhed
    • Ødelægger/blødgør kagens struktur. Giver blødhed og fugt.
    • For meget sætter kagen sig måske ikke. Den kan forblive helt flydende eller så skrøbelig at den falder fra hinanden.

Vejrets indflydelse

Temperaturen i dit køkken kan gøre meget ved dine ingredienser. Det kan betyde, at du pludselig skal bruge mere mel end du plejer, så gå ikke i panik, hvis bolledejen bare ikke vil samle sig. Prøv med en anelse mere mel.

Bagepulver eller natron?

Begge to er hævemidler, men bagepulver reagerer med varme, hvorimod natron reagerer med syre. Brug natron i en dej med syrlige ingredienser som f.eks. Kærnemælk, creme fraiche eller citronsaft. 

Tempererede æg

Æg til bagning skal helst være stuetempererede (med mindre andet er opgivet i opskriften). Det er dog noget, man ofte glemmer og hvad gør man så? Man kommer sine æg over i en lille skål og fylder varmt vand i. Ikke kogende vand eller der i nærheden, men bare varmt fra hanen. Så lader man æggene ligge der og hygge i et par minutter og så er de klar til brug. Du vil opleve, at hviden er mere flydende.
Hvorfor gør man så dette? Æggene piskes nemmere op til f.eks. marengs og ligeledes vil en sandkagedej ikke så nemt skille, hvis både æg og smør er stuetempererede.

Æggets vægt

Et helt æg uden skal vejer ca. 50 g. En æggeblomme vejer 20 g. En æggehvide vejer 30 g.

Tempereret smør

Mange opskrifter kalder på stuetempereret eller blødt smør. Der gælder lige det samme som med æggene – det er let at overse eller glemme. Men kom nu ikke smørret i varmt vand 😀 Skær den mængde smør, du skal bruge, i små tern på en tallerken. Sæt den på køkkenbordet eller på radiatoren og lad den temperere. 

Nogle blødgør det i mikroovn. Pas dog på at smørret ikke smelter, men blot bliver blødt.

Smørcreme, der ikke smager af smør

For at undgå en smørcreme, der smager af netop smør, skal du sørge for at køre smørret på din røremaskine (eller piske med en elpisker) i 5-8 minutter til det er helt lyst og luftigt. Det gør simpelthen, at smørcremen bliver let og lækker i sin smag i stedet for fed og tung.