Et lækkert spin på den klassiske gammeldags æblekage. Her med mandler, karamel, kompot og friske æbler.
6 personer
Ingredienser
Karamelsauce:
- 2 dl piskefløde
- 100 g sukker
- 1 dl lys sirup
- 100 g smør
- 1/2 tsk vaniljepasta
- 1/2-1 tsk flagesalt
Mandelfragilite:
- 150 g mandler (smuttede eller ikke)
- 1,5 dl æggehvide (ca. 4,5 æggehvider)
- 260 g sukker
Æblekompot:
- 3 æbler
- en smule vand
- 75 g rørsukker
- 1/2 tsk vaniljepasta
Flødeskum:
- 2 1/2 dl piskefløde
- 2 tsk karamelsauce
Pynt:
- 1 æble
- Karamelsauce
- evt. æblegele
Fremgangsmåde
Karamelsauce:
Bland fløde, sukker, smør og lys sirup i en gryde (ca. 2 L). Bring det i kog og lad massen simre til den bliver tyk. Rør i den med jævne mellemrum. Pas her på for den kan godt boble op. Tag karamellen af varmen og tilsæt vaniljesukker og flagesalt.
Lad karamelsaucen køle af til stuetemperatur. Opbevar den efterfølgende i køleskab. Når du skal bruge lidt varmer du det nænsomt op i f.eks. mikroovn.
Fragilitebund:
Forvarm ovnen til 160 grader og spænd et stykke bagepapir over bunden af en 20 cm springform.
Blend mandlerne til relativt fint mel i en foodprocessor eller miniblender. Pisk æggehviderne og halvdelen af sukkeret til en stiv marengs. Tilsæt resten af sukkeret og mandelmelet og vend det forsigtigt ind i marengsen. Kom dejen op i din springform og glat overfladen.
Bag i 25-27 min. Lad den køle helt af i formen og kør så en skarp kniv rundt langs inderkanten af formen for at kunne tage kagen ud.
Æblekompot
Skræl æblerne og fjern kernehuset. Skær æbler i grove tern og kom dem i en kasserolle sammen med en lille smule vand. Bring det i kog og lad det simre til nogle af æblestykkerne er ved at være møre. Tilsæt sukkeret og lad det simre indtil sukkeret er opløst. Tag kompotten af varmen og rør vaniljepastaen i.
Samling af og pyntning af kagen
Placer fragilitebunden på dit serveringsfad. Smør et lag karamelsauce over bunden og kom kompotten ovenpå.
Pisk 1 dl af fløden til en let skum, tilsæt i 2 tsk karamelsauce og pisk det til karamelflødeskum. Kom det ovenpå æblekompotten.
Pisk resten af fløden til almindelig flødeskum og fordel den ovenpå karamelflødeskummen.
Pynt kagen med skårne æbler og karamelsauce.
TIP: hvis du pynter kagen i god tid, så kan du pensle æblestykkerne med smeltet æblegele, så bliver de ikke brune.