Fødselsdagskagen til mig selv i år skulle være lidt utraditionel. Jeg havde ikke rigtig lyst til lagkage, men var blevet inspireret på Youtube til at lave en citrus pavlova til dessert. Den bliver ikke for sød, da den er dækket af appelsinskiver og et lag lemon curd, der giver en god balance mellem den søde marengsbund og det syrlige.

Jeg linker til den meget nemme opskrift på Lemon curd, som jeg bruger. Du kan selvfølgelig også sagtens købe en, hvis du kender et godt mærke.

TIP: Du kan sagtens bage pavlovabunden dagen i forvejen. Du skal blot sørge for at pakke den godt ind enten i en kagedåse eller på bagepladen med husholdningsfilm om (gerne dobbelt så samlingerne dækkes af endnu et lag husholdningsplast. 
Du kan også lave lemon curden et par dage i forvejen og opbevare den i køleskabet.

14-16 personer

Ingredienser

  • 180 g æggehvider (ca. 6 stk), stuetemperatur
  • 1 knsp salt
  • 320 g sukker (evt. bagesukker)
  • 1 1/2 tsk hvidvinseddike
  • 2 1/2 tsk majsstivelse
  • 1/2 tsk vaniljepulver
  • Lemon curd. Du skal bruge ca. 1/2 portion.
  • 3 appelsiner – gerne en blanding mellem almindelige og blodappelsiner
  • Lidt brunfarin
  • 3 dl piskefløde

Fremgangsmåde

Pavlova
Forvarm ovnen til 180 grader. Tegn en 23 cm cirkel på et stykke bagepapir. Vend bagepapiret rundt, så den påtegnede cirkel kommer ned mod bagepladen og ikke rører ved pavlovamassen.

Med elpisker eller røremaskine piskes de stuetempererede æggehvider med salt til de er skummet godt op. Tilsæt så sukkeret én spiseske ad gangen, mens der piskes. Fortsæt indtil alt sukkeret er tilsat og fortsæt med at piske i ca. 10 min. (måske lidt længere med elpisker). Sukkerkrystallerne skal være meget små i marengsen og den skal være blank. Tilsæt hvidvinseddiken og pisk det ind i marengsen.
Skift nu fra piskeris til håndholdt dejskaber og sigt majsstivelse og vaniljepulver i. Vend det forsigtigt i marengsen. 
Fordel pavlovamassen indenfor din cirkel på bagepapiret. Før din dejskraber lodret rundt langs kanten, så den bliver rund som cirklen på bagepapiret og glat overfladen. Sæt den i ovnen og skru straks ned til 150 grader. Din pavlova vil udvide sig, mens den bager/tørrer i ovnen. Bag den i 1 time. Sluk så ovnen og sæt en trægrydeske i klemme i ovnlågen. Lad pavlovaen køle ned i ovnen i 30-40 min. Tag den ud af ovnen og lad den køle helt ned på bagepladen.

Pynt
Tænd ovnen gå grill. Skær skrællen af appelsinerne, også det hvide, da det er meget bittert. Skær appelsinerne i tykke skiver og læg dem på en bageplade med bagepapir. Drys skiverne let med brun farin og grill dem i ovnen til sukkeret er smeltet. Tag så bagepladen ud igen og lad skiverne køle helt af.

Lidt før servering
Med forsigtighed lægges pavlovabunden på serveringsfadet.

Pisk flødeskummet til en blød skum. Læg lemon curd over bunden i spiseskefulde. Du behøver ikke smøre det ud, da flødeskummet nu kommer på, fordeles over kagen og dermed vil få lemon curden til at flyde ud. Læg til sidst dine appelsinskiver over kagen og server.

Kagen er bedst lige efter anretning. Resterne kan godt godt gemmes i køleskabet til dagen efter, men den vil være blevet lidt blød i marengskanten.