En rigtig julekage. Nogle spiser den med appelsinmarmelade i, men jeg har valgt at bruge abrikosmarmelade. Kagen holder sig godt i flere dage.

14-16 personer

Ingredienser

Dej:
  • 100 g smør
  • 100 g honning
  • 75 g brun farin
  • 50 g sukker
  • 1 æg
  • 1 dl kærnemælk
  • 1 tsk natron
  • 2 tsk stødt kanel
  • 1 tsk stødt ingefær
  • 1/2 tsk stødt nellike
  • 1/2 tsk fint salt
  • 240 gr hvedemel
Smørcreme:
  • 125 g blødt smør
  • 125 g flormelis
  • 1 tsk vaniljepasta
Fyld:
  • 1,5 dl abrikosmarmelade
Ganache
  • 80 g mørk chokolade, ca. 56 %
  • 20 g smør, i mindre stykker

Fremgangsmåde

Dej:

Forvarm ovnen til 150 grader og beklæd bunden af en 22 cm springform med bagepapir.

Kom smør, honning, farin og sukker i en gryde og smelt det under svag varme. Lad blandingen afkøle til den er lunken. 

Kom æg og kærnemælk i en skål. Sigt natron, krydderier og hvedemel ned i skålen og tilsæt den lune smør/sukker blanding. Pisk det hele godt sammen med en elmikser. 

Hæld dejen over i springformen og bag kagen i ca. 50-55 min. Lad kagen køle af på en bagerist og del den herefter i to bunde. 

Smørcreme:

Pisk det bløde smør med en elpisker til det lysner i farven. Tilsæt halvdelen af flormelissen og piske godt i et par minutter. Tilsæt resten og vaniljepastaen og pisk godt til smørcremen bliver lys og luftig.

Samling af kagen:

Fordel abrikosmarmeladen over en nederste bund og herefter smørcremen og læg toppen på. 

Smelt chokoladen over vandbad eller i mikrobølgeovn og kom smøret i og rør rundt til det er smeltet. Fordel ganache over kagen. Lad honningkagen hvile på køl i min. 2 timer inden servering.