En lækker sandkage med friske rabarberstykker og en sprød crumble på toppen.

Noget lidt tricky ved en sandkage kan være at dejen skiller, når æggene piskes i. For at undgå dét, så skal smør og æg være samme temperatur. Smør bliver dog hurtigere varmt end æg, så æggene skal tages ud af køleskabet noget tid før smørret.

Det er også vigtigt at creme fraiche/yoghurt og mælk ikke er køleskabskolde, da det også vil få dejen til at skille.

Men men men… det er som regel muligt at “redde” dejen igen ved at vende mel i dejen, så fortvivl ikke, hvis du synes, at det ser helt håbløst ud. Prøv at vende melet i skiftevis med mælkeprodukterne og se om ikke dejen samler sig igen.

8-10 pers.

Ingredienser

Dej:
  • 125 g blødt smør
  • 200 g rørsukker
  • 1/2 tsk vaniljepasta
  • 2 æg, stuetempererede
  • 225 g hvedemel
  • 2 tsk bagepulver
  • 1/4 tsk salt
  • 1/2 tsk kardemomme
  • 1 dl creme fraiche eller yoghurt natural
  • 1 dl mælk
  • 350 g friske rabarber i 1 cm stykker
  • 30 g hvedemel
Crumble:
  • 60 g hvedemel
  • 35 g rørsukker
  • 25 g marcipan
  • 60 g koldt smør
Ved servering:
  • Evt. flormelis
  • Evt. vaniljeis eller creme fraiche rørt med lidt vaniljepasta

Fremgangsmåde

Forvarm ovnen til 175 grader. Spænd et stykke bagepapir over bunden af en 22 cm springform.

I en stor skål piskes smør og sukker sammen til det er ensartet.
Tilsæt vaniljepasta og 1 æg ad gangen og pisk godt mellem hvert æg til æggene er helt pisket ind i dejen.

I en anden skål sigtes mel, bagepulver, salt og kardemomme sammen. 

Dette vendes skiftevis i dejen med creme fraiche og mælk: tørt – vådt – tørt – vådt – tørt.
Rør 30 g hvedemel i rabarberstykkerne og vend rabarberne i dejen. Hæld dejen i springformen og bag kagen i ovnen i 40 min. 

Imens kagen bager smuldres ingredienserne til crumblen sammen: Bland mel, rørsukker og groft revet marcipan. Skær det kolde smør i tern og kom det i de andre ingredienser. Nuldr det hurtigt sammen med fingrene til en smuldrende dej. Sæt den i køleskabet til kagen har bagt i 40 min.

Tag kagen ud af ovnen og smuldr crumblen over og sæt kagen tilbage i ovnen. Skru temperaturen op til 200 grader og bag videre i 15-20 min. eller til crumblen er fint brun. 

Tjek midten med en kødnål. Kommer den op ren, så er kagen færdig.
Lad kagen køle lidt af i formen, før den tages ud og køler helt af på en rist.

Ved servering kan du drysse flormelis over kagen. Server evt. med en klat creme fraiche rørt med vaniljepasta eller en kugle vaniljeis.